Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till radikalisering av samhället

Annons

Konfliktlinjen integration–segregation blir allt viktigare i svensk politik. För oss som kristdemokrater är det uppenbart att ett segregerat samhälle inte är hållbart. Integration är den enda vägen framåt.

Integration kräver att vi alla – både de som fötts i Sverige och de som invandrat – gör vårt bästa för att vi ska kunna leva fredligt tillsammans i frihet och samtidigt bidra till det gemensamma samhället.

Att bidra till det gemensamma bästa, dels om att bidra socialt genom att respektera de värderingar som format Sverige, anamma den svenska demokratin och följa svensk lagstiftning. Så kan vi alla bli en del av den svenska samhällsgemenskapen.

Integration kräver också en fungerande politik för utbildning, arbete och bostad. Men det räcker inte. Det behövs också en politik för demokrati, frihet, jämlikhet och jämställdhet.

Islamism, hedersförtryck, bilbränder och stenkastning mot polis och brandkår är exempel på fenomen som drar isär samhället och gör hela stadsdelar till förlorare. Polisen måste få större befogenhet och utrustning bland annat genom mer kamerabevakning och även att tillåta anonyma vittnesmål vid grova brott för att lagföra brottslingar.

Böneutrop via högtalare från moskéer leder till större segregation och kommer på sikt att leda till att invånare väljer bort vissa bostadsområden.

Politiken måste aktivt bryta de segregerande krafterna och därmed skapa förutsättningar för de integrerande krafterna att växa och läka samhället. Då får vi alla, både infödda och invandrade, chansen att fullt ut integreras och leva som fria människor. Familjen har stor betydelse och ansvar för tryggare barn och samhälle, därför vill kristdemokraterna öka familjens frihet genom ökat valmöjlighet och ge familjen som är en viktig grundsten i samhället större plats och bestämmande över vardagsfrågor.

Böneutrop via högtalare från moskéer leder till större segregation och kommer på sikt att leda till att invånare väljer bort vissa bostadsområden. Vi vill inte att människor ofrivilligt ska få höra böneutrop i sina hem.

Vi behöver inte tro, tycka eller leva likadant. Men vi måste kunna lita på varandra, respektera olikheter och värna de traditioner och värdegrund som samhället är byggt på. Då kan vi ha en fungerande samhällsgemenskap i mångfalden.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot, Södertälje

David Winerdal

gruppledare, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel