Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till muslimska böneutrop i Sverige

Nyligen ansökte stiftelsen Växjö muslimer om tillstånd att få anordna böneutrop från sin moské på fredagar. Hittills förekommer böneutrop från två andra moskéer i Sverige. Jag anser att återkommande muslimska böneutrop via högljudda högtalare, som når in i människors hem, inte bör tillåtas. Jag befarar att om man ger efter för böneutrop en gång i veckan så kommer krav längre fram om böneutrop dagligen och från flera moskéer i samma bostadsområde.

Böneutropet har som syfte att proklamera islams makt över en stad eller ett område och att Muhammed är Guds sändebud. Jag, liksom flera hundratusen nya svenskar med kristen tro har flytt från islamistisk förföljelse, diskriminering och folkmord. Vi vet vad religiös extremism kan leda till och vi känner oro och olust när vi hör böneutropen från moskéer. Vi har funnit en fristad i Sverige – ett öppet och demokratisk land med jämlikhet, jämställdhet och religionsfrihet.

I vårt land har alla rätt att utöva sin religion. Det är rimligt att även utövandet av islam anpassas till en svensk kontext, som bland annat innebär att många människor vill kunna stänga ute religiösa budskap från sina hem. Vi kan till exempel antingen välja att släppa in en missionär som knackar på dörren eller att stänga dörren direkt. Vi kan lyssna på radiogudstjänst eller stänga av radion.

Vi har i dag cirka 800 000 muslimer i Sverige. Mångfalden av kulturer, religioner, etniciteter och språk berikar samhället och bidrar till en mer internationell gemenskap. Jag har stor respekt för muslimer, vilket också gäller människor från andra religioner eller världsåskådningar. Alla människor har rätt att utöva sin religion.

Muslimer har all rätt till att ha moskéer och ett ställe att be på och att utöva sin religion i vardagen. Men regelbundet återkommande böneutrop i bostadsområden via högtalare inkräktar på andra människors rätt.

Det är nu dags att vi politiker tar vårt ansvar och beslutar om en nationell policy med förbud mot böneutrop via högtalare från moskéer.

Segregationen är stor i vissa delar av vårt land, vi politiker behöver vakna upp och stoppa en farlig utveckling som håller på att ske i vårt samhälle, där det i vissa stadsdelar håller på att bildas samhällen med egna lagar mitt i det omgivande samhället. Böneutrop kommer på sikt att förstärka segregationen då invånare som inte vill höra ett muslimskt böneutrop kommer att flytta från områden där utropet hörs.

Det är nu dags att vi politiker tar vårt ansvar och beslutar om en nationell policy med förbud mot böneutrop via högtalare från moskéer. Jag välkomnar därför att min partiledare Ebba Busch Thor nu uppmanar kristdemokrater på kommunal nivå att avslå ansökningar om återkommande och institutionaliserade böneutrop. Kristdemokraterna arbetar för ett samhälle som främjar integration och sammanhållning. Böneutropen främjar inte det arbetet.

Många har jämfört böneutropet med kyrkklockor men det finns viktiga skillnader. Kyrkklockorna är en del av svensk tradition och kulturarv och ringer därför med hävdvunnen rätt. Kyrkklockorna har inte i sig något budskap utan är en påminnelse om att en aktivitet, exempelvis gudstjänst, bröllop eller liknande är på väg att äga rum på en viss plats.

Religionsfriheten ska värnas. Ingen ska misstänkliggöras enbart för sin tro. Torgmöten och andra manifestationer ska tillåtas enligt dagens regler och böneutrop får prövas på samma sätt. Men frekvent återkommande böneutrop in i människors hem är något annat.

Vi politiker behöver inför valrörelsen tydligt deklarera hur vi ser på böneutrop. Att motverka böneutrop från moskéer innebär att respektera religionsfriheten och motverka segregation och utanförskap. Det handlar om att värna vårt öppna samhälle där alla är jämlika och jämställda oavsett hudfärg, sexuell läggning, religiös tillhörighet, kön eller liknande.

Låt oss inte öppna en dörr som vi inte kan stänga.

Robert Halef

riksdagsledamot Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel