Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till extremhögern i Europa

Annons

Tommy Hansson och Beata Milewczyk, båda SD, har åsikter om min debattartikel (LT, 16 mars), som gällde EU-valet. De anser att socialdemokratiska partiet saknar politik för Europa. Jag vill därför i ett koncentrat redogöra för den.

Anmäl text- och faktafel

Den svenska modellen är utgångspunkten. Vi socialdemokrater vill transformera den svenska modellen, att i tillämpliga delar även gälla för EU.

Allas arbete är grunden. Då krävs en stark ekonomi, som är öppen mot omvärlden. Men öppenhet kräver också ansvar. Det krävs ordning och reda, i statsfinanserna och i den nationella säkerheten.

Det är sociala klyftor, okunskap om varandra, som extremistiska grupper – om de så är högerextremister eller våldsbejakande islamister – använder för att gynna sin egen agenda.

Okunskapen ska mötas med satsningar på ökad demokratisk delaktighet, bättre utbildning i källkritik och medborgarskapets principer. Men framför allt behöver vi en större diskussion kring vilket samhälle vi vill att Sverige och Europa ska vara.

Jag vill påstå att valet den 23–26 maj tillhör ett av det viktigaste vi har haft till EU-parlamentet. Det mullrar rejält i kulisserna. Högernationalister försöker att flytta fram sina positioner. Det märks i många länder i Europa - även i Sverige.

Mörka krafter i land efter land försöker nu gå samman, för att ånyo släppa lös extremnationalismen i Europa.

Det är bra att EU-kommissionen är observant på detta. Den har markerat gentemot Polen genom att öppna ett artikel 7-förfarande, eftersom man menar att det finns en klar risk för att de grundläggande demokratiska värdena allvarligt åsidosätts i Polen.

Nyligen har Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz stängts ute från partigruppen EPP – paraplyorganisationen för konservativa och kristdemokratiska partier i Europa. Man anser att Ungern har passerat alla gränser när det gäller rättsstaten, fria medier och människors lika värde. Fidesz har gång på gång vida passerat en acceptabel nivå.

Mörka krafter i land efter land försöker nu gå samman, för att ånyo släppa lös extremnationalismen i Europa. Man piskar upp hat mot de som de pekar ut som främlingar och oliktänkande. Vi vet vad som hände vid 1930-talets Europa.

Det ska aldrig få hända igen. Mycket viktigt att rösta i EU-valet.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons