Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej tack till det EU-förslaget

I förra veckan enades riksdagens konstitutions-utskott om ett yttrande över Europaparlamentets förslag om hur EU-valen ska gå till.

Enligt KU strider förslaget mot den så kallade subsidiaritetsprincipen, det vill säga att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt. Utskottet föreslår nu att riksdagen ska säga nej tack till EU-förslaget.

Att man har regler som gör att val till Europaparlamentet sker ungefär samtidigt är naturligtvis inget konstigt. Men när man vill in och detaljreglera valdag och på EU-nivå reglera partiernas ”inre liv” slår utskottet bakut – om än i försiktiga ordalag.

Det utskottet främst vänder sig mot är att det ska ställas krav på hur partierna nominerar sina kandidater. Det ska ställas krav på insyn och krav på jämställdhet när det gäller vilka kandidater som ska nomineras. Sådana krav är inte något som ska fattas på EU-nivå, menar ett enigt utskott som ifrågasätter om sådana regler ens ska införas på nationell nivå.

Europaparlamentets förslag syftar till att öka och stärka ”unionsmedborgarskapet som koncept”, för att citera KU:s sammanfattning av förslaget. Det ska dessutom ge Europaparlamentets arbete mer legitimitet och föra ledamöterna av Europaparlamentet närmare sina väljare, särskilt de yngsta bland dem.

Det här ska bland annat ske genom att valsedlarna i EU-valet ska ange inte bara namnet på partierna utan också deras logotyper och även logotyperna på de europeiska politiska partierna, det vill säga den partigrupp som respektive parti tillhör. Om man tar till exempel Centerpartiets valsedel ska det alltså – förutom namnet Centerpartiet – finnas partiets logotyp och dessutom logotypen för den liberala gruppen i EU.

Och valet ska avslutas klockan 21 medeleuropeisk tid söndagen i valperioden (som ska bestämmas av Europa-parlamentet). Dessföre får inte valresultatet publiceras och inte heller några vallokalsundersökningar. Och valresultatet ska meddelas samtidigt i alla medlemsstater. Allt detta är svårt att förena med den svenska grundlagsregleringen om tryck- och yttrandefrihet, menar KU.

Visst ska det vara ordning och reda i en union, men man kan inte hålla på och reglera allt. Att de här förslagen skulle ha någon praktisk betydelse för att öka Europaparlamentets legitimitet torde vara osagt. Det hänger nog mer på att partierna och deras europaparlamentariker är aktiva.

Riksdagens konstitutionsutskott har i dagarna fått kritik för att hålla på med ”trams”, som den gamle ministern Carl Lidbom (S) en gång sa till dåvarande KU-ledamoten Anders Björk (M).

Den här gången har dock utskottet rutit ifrån bra.