Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, jordens resurser tar inte slut idag

Idag infaller den så kallade Overshoot Day. Det är den dagen på året då mänskligheten har konsumerat mer förnybara resurser än vad jorden kan återskapa under ett år, enligt organisationen Global Footprint Network (GFN) som gjort beräkningarna. Vi konsumerar som om vi hade 1,7 jordklot, enligt beräkningarna. Overshoot Day brukar vara i början av augusti och dagen får ofta stor uppmärksamhet i media och rubriker i stil med  “Idag tog jordens resurser slut”. Men det blir missvisande om dessa rubriker tolkas bokstavligt.

Enligt GFN står koldioxidutsläppen för 60 procent av mänsklighetens konsumtion på 1,7 jordklot. Om det inte vore för den skog och mark som bedöms behövas för att binda alla världen utsläpp av koldioxid skulle mänsklighetens konsumtion av förnybara resurser motsvara mindre än ett jordklot per år. Det nyheten om Overshoot Day egentligen säger är att vi släpper ut för mycket koldioxid, vilket vi redan visste. Kritiken ovan mot Overshoot Day är inte ny, den bygger på kritik som ekonomiprofessorerna John Hassler och Per Krusell framförde 2015.

År 1972 publicerades den uppmärksammade rapporten “Tillväxtens gränser”. Där förutspåddes det att naturresurserna skulle ta slut inom en trettioårsperiod och att en akut försörjningskris skulle uppstå. Men i verkligheten har fattigdomen minskat även efter 2002.

Ett annat problem med bedömningar om hur mycket av jordens resurser som mänskligheten kan använda är att det ofta antas att den nuvarande mängden resurser som mänskligheten använder är maxkapaciteten. Historiskt sett har varningar om resursbrist flera gånger visat sig vara felaktiga. På 1800-talet fick ekonomen Thomas Malthus tankar om att jordens livsmedelsproduktion inte kommer att kunna hålla jämna steg med befolkningsökningen ett stort genomslag. Sedan dess har jordens befolkning ökat rejält samtidigt som fattigdomen minskat. År 1972 publicerades den uppmärksammade rapporten “Tillväxtens gränser”. Där förutspåddes det att naturresurserna skulle ta slut inom en trettioårsperiod och att en akut försörjningskris skulle uppstå. Men i verkligheten har fattigdomen minskat även efter 2002.  

Antagligen har jordens resurser inte tagit slut nu heller. Ett exempel är världens fiskbestånd. Mängden fisk som världens fiskflottor fångar årligen motsvarar endast 0,05 procent av den biomassa som produceras i havet årligen, enligt europeiska vetenskapsrådet (EASAC). Att en del fiskbestånd ändå är överfiskade beror på att vi mest äter fisk som befinner sig högt upp i näringskedjan, vilket är inte är effektivt. Det är som om den landmat vi äter mest skulle bestå av rovdjur. Genom att äta fisk som befinner sig längre ner i näringskedjan finns det möjlighet att öka mängden mat från havet på ett hållbart sätt, enligt EASAC.

Nya resurser upptäcks och ny teknik gör att vi kan tillgodose oss mer av jordens resurser. Det finns ingen anledning att tro att den tekniska utvecklingen kommer stanna 2018 och vi lär därför inte ha slagit i resursstaket än.