Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, du har inget ansvar

När man läser historia får man studera historiografi som förenklat betyder historiens historia.

 Det kan förvisso upplevas som både svårhanterligt och rent ut sagt tråkigt, men är trots allt nyttigt. Man lär sig att historieämnet sällan är objektivt. I synnerhet om det handlar om nutidshistoria.

Den viktigaste lärdomen av att studera historiografi är att man vet att det alltid pågår en konflikt om historien och att det är viktigt att etablera rätt berättelser som sanning. Ty lyckas man sätta rätt bild går det att trumma igenom vilket budskap som helt, oavsett om det är sant eller inte. Ett effektivt skamgrepp som syns allt mer i samhällsdebatten.

Ett exempel är diskussionen om lägre ingångslöner. Tidningen Arbetets politiske redaktör och tidigare LT-medarbetaren Martin Klepke (8 februari) hävdade att Centerpartiet ”tar till apartheid” när de förespråkar att nyanlända ska få lägre löner för att snabbare komma in på arbetsmarknaden. Självfallet är detta inte rasåtskillnad och det framstår som komiskt att Klepke inte verkar känna till att apartheidregimens Sydafrika faktiskt hade ganska höga löner, i akt och mening att stänga ute dem man inte ville ha på marknaden. Men det är också intressant att ingen journalist har ifrågasatt Klepke, utan låtit honom fritt svänga sig med begrepp som han inte verkar ha en aning om vad de betyder.

Det andra exemplet rör också integration och det kan sammanfattas med att stora delar av våra politiker och makthavare verkar vilja etablera en bild som kan sammanfattas med ”ingen kunde förutse flyktingströmmarna” och det är ”därför som vi alla (läs skattebetalare) måste ta ansvar”. Talepunkter som om de upprepas miljoner gånger ändå aldrig blir sanningar.

Ty för den som var intresserad av omvärlden fanns signaler om stora flyktingströmmar redan för flera år sedan. Inte minst om man likt undertecknad hade förmånen att jobba på LT när inbördeskriget i Syrien bröt ut. Under valrörelsen (20 augusti, 2014) höll Carl Bildt (M) och Anders Borg (M) dessutom en pressträff i Rosenbads där man konstaterade att ”nuvarande hjälp inte kommer att räcka”. Bildt förutsåg också, helt korrekt, att Mellanöstern mycket väl kan hamna i en situation som kan liknas vid den europeiska under trettioåriga kriget på 1600-talet.

Om man är cynisk finns det fog för att påstå att det inte är första eller sista gången som offentligheten drabbas av minnesförlust.

Likafullt är det osmakligt att utgå ifrån att ens läsare eller väljare är så pass okunniga att man glömt bort stora händelser under ens egen livstid.

Men oavsett så har vanliga väljare inget ansvar för den uppkomna krisen, då man inte har tillgång till diplomatdepescher, kriskalkyleringar eller polisrapporter. Det är därför bara makthavarna som ska ”ta ansvar” och det är passande att avsluta denna text med ett citat av Vilhelm Moberg, som inte bara var skönlitterär författare utan också en god historiker: ”När en politiker säger att vi sitter i samma båt, så var på din vakt – det betyder att det är du som skall ro.”

historiker

David Lindén