Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedkissad villa solkar ned Södertäljes rykte

Södertälje kommun och bolagskoncernen Telge har under flera år valt att lägga resurser på bred närvaro under Almedalsveckan i början på juli. Och det har fått genomslag.

Bland annat lanserades det byggnadskommunala nytänk, Telge Peab, 2009 med en debattartikel i Dagens Nyheter i kombination med en frukostmacka på lokal bar i Visbys hamnområde.

Ofta har arrangemangen kretsat kring en och samma frågeställning: hur löser Södertälje angelägna samhällsproblem. Ofta med en tydlig arbetsmarknadskoppling, som i Telge Peab-fallet. Nytt för i år var att man valde ett helt annat spår, kampen mot den organiserade brottsligheten och hur nyrekryteringen till den kriminella världen kan förhindras.

Ändå måste man våga ifrågasätta närvaron i Almedalen. Arrangerar kommunen rätt seminarier eller är de för många? Hur länge till kan man hitta nya allmänintressanta ingångar på de problem respektive möjligheter som finns i Södertälje?

Insatsen bör regelbundet utvärderas – får kommunen ut det man förväntar sig.

Är svaret ja är det helt i sin ordning. Är svaret nej bör man våga dra ett streck. Det finns ingen anledning att lägga skattemedel på att upprätthålla en tradition bara för traditionens egen skull.

Generellt kan sägas att de evenemang som Södertälje och Telge arrangerat genom åren varit välbesökta. Det är fler än de närmast sörjande på plats. Och rimligen har Almedalsnärvaron skapat en positiv aura kring S:ta Ragnhilds domäner.

Man ska också veta att det kan gå snabbt att riva ned det som under flera år byggts upp.

Om du hyr ut din bostad till Södertälje kommuns högsta representanter borde risken att något ska hända vara nära noll. Därför är det lätt att förstå den upprördhet som Visbyfamiljen kände när de möttes av cigarettaska över sonens säng och en stark urindoft i villan. De hade bara några timmar på sig att sanera rummen innan nästa hyresgäst skulle komma.

Det inträffade, som du kan läsa om på nyhetsplats i LT i dag, är naturligtvis fullständigt oacceptabelt.

Södertäljes olika kommunalråd och andra kommunstyrelserepresentanter som åker med till Gotland gör det på skattebetalarnas bekostnad.

Du och jag betalar deras resa och hyra. Uppdraget är ett: att representera kommunen – inte respektive parti. Med det följer att de folkvalda uppträder och beter sig som vi väljare kan förvänta oss – som folk.

Denna skötsamhet gäller under hela vistelsen, från seminarier till boende. Misskötsamhet slår direkt mot Södertälje och solkar kommunens rykte. Och det oavsett om kommunstrateger och bostadsuthyrare gör sitt yttersta för att berätta att deras förhållande inte skadats av det som skett.

Dessa förhållningsregler gäller absolut – och är lika för alla representanter från alla partier. Även de som ständigt försöka komma undan ansvar genom att ikläda sig offerrollen.