Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvårdsverket: "De som mekar innefattas inte"

En artikel om nya regler för bilskrotning har orsakat en het debatt på nätet. Nu vill Naturvårdeverket förtydliga.

En nästan två år gammal LT-artikel har plötsligt lett till läsarstorm efter att den fått nytt liv på Facebook, där den delades och engagerade många läsare.

Under tisdagen och onsdagen var artikelnden klart mest lästa på lt.se och det märktes av ända till Naturvårdsverket som plötsligt blev kontaktade av upprörda personer som läst artikeln.

Artikeln handlar om ett förslag från naturvårdsverket om att lagstifta mot illegal bilskrotning och när förslaget kom 2012 var det många bilentusiaster och hobbymekare som blev oroliga och befarade att deras hobby skulle hotas. LT träffade då en entusiast som uttryckte sina farhågor.

Nu vill Naturvårdsverket göra att förtydligande.

– Avsikten med förslaget var att stoppa illegala skrotar som skrotar bilar i stor skala. De som mekar med bilar innefattas inte av förslaget, säger Helen Lindqvist, avfallsexpert.

Naturvårdsverket gör skillnad mellan avfall och reservdelar.

–När det gäller att ta hand om avfall krävs det tillstånd. En bil som någon mekar med räknas inte som avfall, möjligtvis som reservdelar. Jag tror att även de som mekar med sina bilar vill få bort svartskrotarna, säger Helen Lindqvist.

Lagförslaget som skulle öppna en möjlighet att stoppa illegala skrotar ligger hos Miljödepartementet och frågan är ännu inte avgjord.

Läs mer om bilskrotning på Naturvårdsverkets hemsida.