Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen räds inte byggtakten

Naturskyddsföreningen i Södertälje är hyggligt tillfreds med kommunens byggplaner.Så länge man följer översiktsplanens mål – att bygga ut från befintligas områden och int etablera nya.

Vi träffar föreningens remissansvariga Lars Ljungdahl (Lasse) och Lars Klasén en varm vinterdag i centrum. De kommer cyklande till mötet.

– Vi företräder allmänheten, och har naturen är i fokus. Visst skulle vi kunna säga nej och överklaga alla möjliga byggplaner, men så arbetar vi inte. Vi påverkar enlighet med våra riktlinjer, säger Lasse.

Lars, som oftast är den som skriver Naturskyddsföreningens remissvar, menar att 2015 egentligen inte var stressigare än tidigare:

– Möjligen kom många saker i klump. Men vi har hunnit med och kommit med elva yttranden, faktiskt inte fler än andra år.

Varje gång en större byggplan är på gång får Naturskyddsföreningen chans att yttra sig. Som en remissinstans, som sakägare (i form av naturen). Men det är bara när naturen är hotad som man tar chansen att yttra sig.

– Vi är en småspelare jämfört med Länsstyrelsen och Trafikverket, men många ser oss ändå som en myndighet. Men visst kan vi påverka, säger Lars och får nickande medhåll från Lasse.

– Visst händer det att vi får påtryckngar, och det är inte fel. Men det viktiga är att vi följer våra principer, att vi går vår egen väg, säger Lasse bestämt medan Lars lämnar över en lista på föreningens grundprinciper som inleds med ”värna goda livsmiljöer för människor, djur och växter” och ”använd de gröna och de blå värdena som centrala värden i ett attraktivt stadsbyggande”.

Det arbete som föreningen la ner när översiktsplanen arbetades fram har man nytta av nu:

– I planen står det att man ska arbeta inifrån och ut. Man utgår från redan bebyggda områden i stället företablera helt nya. Men det är klart att vi har haft en del åsikter. Som Ekgården Norra, eller Farstanäs, Hall, säger Lars och kliar sig i sitt långa hår.

– I Ekgården blev vi överkörda. Men annars tycker vi att de lyssnat. Vi får se hur det blir i Hall. För ska man ändå bygga är det bättre att bygga mer, så att det blir utbyggd kollektivtrafik.

Både Lasse och Lars tycker att kommunen generellt arbetar föredömligt, rent formellt. Att handlingar skickas ut, och att remissvar tas på allvar.

– Möjligen kan också samhällsbyggnadskontoret få problem om det går för fort, säger Lars.

Förtätningen i centrum har de inga åsikter om, Orion, Venus, Saturnus och allt som byggs i centrum får klara sig utan Naturskyddsföreningens synpunkter.

– Det är naturen, och allmänhetens tillgång till den, vi bryr oss om. Kulturskydd och sociala frågor är inte vårt bord.

– Fast är det något vi saknar är det en biolog i våra led. Vi två är ju naturintresserade ingenjörer, säger Lars och skrattar.