Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturen kommer att påverkas

Idag lämnar Naturskyddsföreningarna i Södertälje och Botkyrka in sitt remissvar på Svevias planerade bergtäkt söder om Hall.

Svevias planerade bergtäkt rör sig om ett mycket omfattande ingrepp i naturen.Friluftsliv, natur, djur och kultur kommer att beröras konstaterar Naturskyddsföreningarna i sitt gedigna remissvar.

Transporterna till och från täkten  kommer att bli omfattande tror de. Periodvis upp till 200 om dagen. I stort sett ett fordon var tredje minut.

- Det är svårt att räkna på hur många lastbilar som kommer att åka här. Men det lär bli ett ständigt åkande, säger Lars Klasén, Naturskyddsföreningens remissansvarige.

 Han förvånar sig över att de boende i det närbelägna området Kungsdalen inte verkar ha något att erinra.

- Men de är nog nöjda med att vägen blir upprustad och betald. Ingen liten kostnad, säger Lars Klasén.

Området vid och kring täktområdet har ett mycket rikt djurliv , konstateras det i yttrandet. Naturskyddsförenigarna anser att vägen och täkten kommer att begränsa djurens rörelsefrihet.

-Det gäller att se långt fram i tiden. Vad som händer när brytningen är över. För Södertäljes del är det svårt att se nyttan med att tillåta en bergtäkt här, även om det lär störa förhållandevis få människor, säger Lars Klasén.

Naturskyddföreningen menar att det står i miljöbalken att vid exploatering av denna typ ska alternativa platser, samt dess miljöpåverkan anges. Det har inte gjorts i fallet med bergtäkten Hall.

Läs mer i dagens pappers LT