Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationalismen – en orsak till krig och splittring

Tommy Hansson (SD) påstår (LT, 18 februari) att ”nationalismen är en förutsättning för fred och frihet”. Jag skulle vilja påstå att herr Hansson fått saken helt om bakfoten och att det snarare är så att nationalismen är en orsak till konflikter.

Anmäl text- och faktafel

Landgränser, hur noga och hänsynsfullt de än dras, kommer att fortsätta splittra människor runtom i världen. Vad som händer när man drar landgränser rakt igenom städer, byar, landområden eller betesmarker är just att det uppstår konflikter. Se på Palestina. Se på Nagorno-Karabach. Se på Kashmir, Ecuador och Peru.

Jag skulle kunna fylla hela den här tidningen med exempel på krig som uppstått till följd av nationalism, men jag har ett begränsat antal tecken att hålla mig till.

De flesta föds vi i länder som formar vilka vi är utifrån landets gemensamma kultur, språk och i vissa fall religion. Men vi ska inte glömma att en väldigt stor del av världens befolkning tillhör vad som kommit att kallas ”minoritetsgrupper”, ”urinvånare”, ”ursprungsfolk”, ”lokala stammar” och liknande.

Det är alla de folk över hela världen som inte riktigt passat in i de artificiella områden som landgränser faktiskt utgör. Dessa folk består av hundratals miljoner människor. Och det är dessa människor; de som har minoritetsstatus, de vi kallar invandrare eller som bodde här före ”oss”, som inte riktigt passar in i den nationalistiska bilden.

För den nationalistiska världssynen är att varje suverän stat utgörs av ett folk med ett språk, en kultur och en religion. Vilket sällan stämmer, vare sig här i Sverige eller någon annanstans heller. Det är ett önsketänkande från människor som saknar (och försöker finna) en gemenskap och ett syfte.

Hansson tvingas ta upp mer eller mindre absurda exempel på i hans tycke ”lyckad nationalism” för att bevisa sin sak:

Det första är Engelbrekt Engelbrekstsson, ett 600 år gammalt exempel. Exakt vad Engelbrekt och hans anhängare hade för orsaker till upproret kan tolkas på olika sätt och varken jag eller Tommy sitter på facit. Min tolkning är att det rörde sig om en frihetskamp med försocialistiska förtecken, av Engelbrektskrönikan att döma.

Nästa exempel är USA och kolonisatörernas uppror mot det brittiska imperiet under 1700-talet. Även det en frihetskamp mot ett översitteri helt enkelt.

Det var nationalsocialisterna i Tyskland som stod för nationalismen och Churchill för motståndet, sen kan Hansson sitta hemma och vrida och vända på det myntet bäst han vill.

Det tredje exemplet drar man upp Winston Churchills kamp mot Nazityskland, vilket naturligtvis är fullt beräknat provokativt av Hansson. Det var nationalsocialisterna i Tyskland som stod för nationalismen och Churchill för motståndet, sen kan Hansson sitta hemma och vrida och vända på det myntet bäst han vill.

Att de länder som stred mot Nazityskland behövde enas och spela på nationalistiska strängar emellanåt för motivationens skull tänker jag inte hålla emot någon med tanke på de extrema förhållanden som rådde. Jag hade föredragit parollen ”internationell solidaritet”, men men, whatever floats your boat, så att säga.

För fred och frihet krävs ett globalt synsätt och en djupgående internationell respekt för vad vi kallar människovärde.

Det fjärde exemplet är också ett medvetet provokativt exempel där Hansson tycker att staten Israel och sionismen är någon slags nationalistisk, lyckad förebild. Jag är tveksam till att palestinierna är eniga och jag är det inte heller. De ständiga övergrepp som begås av främst israeliska armén och bosättare ser jag snarare som ett misslyckat utfall av skapandet av staten Israel på mark där det redan fanns människor bofasta.

Så kontentan är att även Hanssons kontenta är felaktig. För fred och frihet krävs ett globalt synsätt och en djupgående internationell respekt för vad vi kallar människovärde.

Linda Sjögren (V)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel