Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan var fjärde elev i Södertälje går i friskola

Enligt statistik från Skolverket som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram går var nästan var fjärde grundskolelev som bor i Södertälje kommun, 24,3 procent, i en friskola.

Anmäl text- och faktafel

I rena siffror betyder det att 2 556 av de 10 516 grundskoleelever som bor i kommunen går i en friskola vilket gör att Södertälje ligger på plats 22 av landets mest friskoletäta kommuner. Det är också en liten ökning med 2,9 procentenheter mot 2016 då 21,4 av alla grundskoleelever i Södertälje gick i en friskola.

I Nykvarn går de flesta eleverna i kommunal skola. Här går bara 1,2 procent (18 elever av kommunens 1 485 grundskoleelever) i friskola. Det är en liten ökning med 0,4 procentenheter jämfört med 2016.

Av landets drygt en miljon grundskoleelever går cirka 156 000 i friskola. Flest friskoleelever finns i Upplands Väsby där nästan varannan grundskoleelev, 48 procent, gick i en friskola under förra året.

En friskola är en skola som huvudsakligen finansieras av skattemedel men som inte drivs av kommunen utan av privat företag, stiftelser eller ideella organisationer.