Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan 13 000 samtal till SOS Alarm i lördags – vädjar till allmänheten: "Hoppas att fler tänker till"

Nyårsnatten brukar vara SOS Alarms mest hektiska tid – fram tills nu.
Under lördagen låg antalet samtal till nödtjänsten på samma nivåer.
"Torkan har lett till en enorm mängd samtidiga bränder i skog och mark", säger Björn Skoglund på SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Vanligtvis brukar SOS Alarm få in ungefär 9 000 samtal per dag från människor i nöd, om bränder eller andra olyckor. I helgen nåddes årets toppnotering – 12 989 samtal från hela landet. Och nu vill SOS att så många som möjligt undviker att använda tjänsten om inte läget är akut. Men också att fler blir bättre på att förhindra nödsituationer.

"Sommaren – och torkan – är långt ifrån över, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm och fortsätter:

"Nu hoppas vi att fler tänker till och förebygger nödsituationer genom enkla metoder som att använda flytväst och inte bada ensam, berätta för en vän vart man ska, avstå från att grilla vid eldningsförbud och inte minst att ha mobiltelefonen med sig och uppladdad så att man kan ringa efter hjälp om det behövs."

Orsaken till att det kommit in nästan 13 000 samtal till SOS under en och samma dag är de många skogsbränder som härjat runt om i landet. Men även att många dricker sig allt för berusade, bland annat.

"Torkan har lett till en enorm mängd samtidiga bränder i skog och mark, vi får många samtal om en och samma brand till oss. Många är också ute och njuter av det vackra vädret och det märks direkt hos oss", säger Björn Skoglund och fortsätter:

"Fler människor som badar, åker båt, är ute på vägarna eller i skog och mark, men också fler som är ute och roar sig på stan sent på kvällarna och dricker lite för mycket har gett upphov till många fler nödsamtal än vanligt".

SOS Alarms råd till dig i sommartider:

►Ha alltid koll på vart du befinner dig så att du snabbt kan ge SOS-operatören adressen eller positionen för händelsen

►Använd gärna en app eller en karta i mobilen där du kan få fram dina koordinater

►Om du ser rök på avstånd, försök ta dig närmare för att  kunna ge SOS-operatören en bra beskrivning av vad som händer och vart branden är

►Röklukt kan färdas lång väg – om du känner att det luktar rök utomhus, försök först se om du kan se rök eller öppna lågor innan du ringer 112

►Lägg in de nummer som ska användas vid mindre brådskande händelser i som kontakter i din mobil

►Använd de icke-akuta numren om ditt behov av hjälp inte är brådskande, t ex om du vill göra en polisanmälan i efterhand, ha råd vid mindre allvarliga sjukdomar eller vill få information om en händelse

►Drick måttligt med alkohol, värmen gör att man lätt dricker mer än man tänkt

►Kyl gärna ned dig genom att t ex fukta en handduk med svalt vatten och lägg över pannan

Förutom 112 – här är numren du ska ha koll på:

►113 13 – Informationsnummer vid olyckor och kriser►114 14 – Polisen vid icke-akuta ärenden►1177 – Sjukvårdsrådgivning