Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Tage Gripenstam vill se företagen frodas

 
Val 2014
Visa alla artiklar

I sena tonår stred han för den lokala fritidsgården. Fyra decennier senare är han fortsatt mån om landsbygden och har sålt glass på Åbynäsbadet i sommar.

Annons

Som äldst av tolv syskon lärde han sig tidigt att livet inte är rättvist alla gånger. Och vill man se en förändring får man se till att göra något också.

– Tillvaron blir inte bättre av att man sitter vid köksbordet och tänker att den borde bli det, säger Tage Gripenstam.

Tage, som varit politiker i 30 år, upplever att hans parti, Centerpartiet har förändrats på ett positivt sätt över tid. Centern är modernare och öppnare nu jämfört med när han började sin bana och det finns ett tydligare fokus på valfrihet och fri rörlighet. Han anser att konflikten mellan landsbygdscentern och Stureplanscentern framställs som större än vad den är. Men han menar att den ändå har gjort gott.

– Diskussionen som uppstod var bra för partiet. Vi tvingades förtydliga vår politik, säger han.

Enligt Tage är den superliberala falangen inom partiet liten. Själv är han socialliberal men säger att man som kommunpolitiker gör bäst i att i första hand vara lösningsorienterad.

– Man ska ha en ideologi att bottna i men man måste vara pragmatisk.

Tage har sedan förra valet lyckats få till stånd flera saker som han är stolt över. Miljöengagemanget har drivit honom till att få på plats en våtkompostanläggning hemma i Hölö. Tack vare den kan toalettavfallet bli till gödsel och användas inom jordbruket. Något annat han är nöjd med är att regnbågsflaggan tillslut hissades i Södertälje. Tage har drivit den frågan sedan 2008.

Varför är frågan om flaggan viktig för dig?

– För att jämlikhet är viktigt, och att motsatsen till mångfald är enfald. Alla måste känna sig hemma här.

Enligt Tage finns det hbtq-personer som inte känner sig trygga i Södertälje till följd av de kulturella skillnader som finns.

– Då är det av största vikt att kommunen visar att vi tar det problemet på allvar.

Hass politiska mål framför andra just nu är att göra Södertälje till Sveriges bästa företagarkommun.

Hur ska du förbättra företagsklimatet?

– Man måste börja med att se hela kommunen som en resurs. Satsa på företagsutveckling på landsbygden. Se till att det finns fiber, alltså bra uppkoppling, överallt. Fixa infrastruktur, byggklara tomter och god service från kommunens sida. Se till att det finns en välfungerande skola och förskola. Det handlar om en helhet, man ska tycka om sin kommun.

Varför är företagen så betydelsefulla?

– För att fler riktiga jobb är betydelsefulla. Jag tror på tillväxt. Ska man bygga ett hyfsat samhälle så måste det finnas pengar. Företagens jobb ger ett skatteunderlag till skola, vård och omsorg. Jobben är nyckeln.

När Tage Gripenstam blickar tillbaka på den mandatperiod som snart är till ända grämer han sig över hur det gick till när LOV i hemtjänsten infördes och sedan avskaffades.

– Det var ett misslyckande. Vi var inte beredda på att inrätta en kvalitetsfunktion inom äldreomsorgen.

Varför var ni inte beredda?

– Det finns en naiv inställning till människor. Egentligen är det ju uppenbart att de stora pengar som finns inom offentlig verksamhet lockar till sig giriga personer. Vi borde ha kunnat undvika det här. Nu har Centerpartiet föreslagit att en kvalitetsfunktion ska inrättas men majoriteten har sagt nej. Det är inte vinster i välfärden som ska förbjudas utan dålig kvalitet.

Tage Gripenstam har varit aktiv inom Södertäljepolitiken i nära tre decennier och bara varit i styrande position en gång, mellan 89 och 91.

Hur klarar du av att ständigt vara i opposition?

– Jag har ett genuint intresse av att jobba för ett bra samhälle och blir behandlad med respekt. Jag har aldrig funderat på att hoppa av.

Ja/Nej

Behövs en köttfri dag i skolan? Ja

Ska vi sälja fler kommunala bolag? Ja

Ska vi sälja av kommunens fastigheter? Ja

Behövs fler privata initiativ i förskola/skola? Ja

Bör kommunen ta över AXA Sports Center? Ja tyvärr

Ska stadsbiblioteket ha söndagsöppet? Ja

Ska det införas inträde på Torekällberget? Nej

Bör Södertäljes skolmodell skrotas? Ja

Behövs fler parkeringar i centrum? Ja

Behöver kommunalskatten höjas? Nej!