Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Staffan Norberg vill stoppa utförsäljningen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Staffan Norberg (V) är politikern som tillhör majoriteten, men som ändå opponerar sig.

Stadsbyggnadsnämndens mångårige ordförande Staffan Norberg, 58, från Norsjö i Västerbotten, ser ung ut men är en veteran i Södertäljepolitiken.

– Jag vill uppfattas som en seriös politiker som tar ansvar och hanterar Södertäljebornas skattemedel väl. Men också som den som ställer frågor och sätter fingret på det som inte är bra.

Det känns ganska ofta som om Vänstern, som ingår i majoriteten, är ett oppositionsparti. Staffan Norberg har reserverat sig mot några principiellt viktiga beslut.

– Jo, jag försöker ifrågasätta ur ett medborgarperspektiv, men jag är och har blivit mer pragmatisk.

Och trots att han inte ser sig som en lustigkurre är förklaringen till varför han kom till Södertälje rolig:

– Jag var nyutbildad miljöinspektör 1983 och kunde välja på en hel del orter att arbeta på. Jag valde Södertälje för hockeykulturen. I början var det trist att se mitt Skellefteå förlora mot SSK, men sen kom jag på att det var lika roligt att se Björklöven få stryk också.

Vad är du mest nöjd med under den här mandatperioden?

– Trendbrottet i brottsstatistiken. Vi har fått till en arbetsmetod med polisen som fungerar mot den grova organiserade brottsligheten, det har gett effekt också på vardagsbrotten. Sen jobbar vi rätt när det gäller skolan. Tvålärarsystem och god pedagogik ger resultat.

Vad är du minst nöjd med?

– Att det är så svårt att förmå byggbolagen att bygga, när vi gjort förarbetet. Och det gäller vårt eget bolag också. Sen var försäljningen av Telge rent usel och införandet av LOV katastrofalt. Även trist att vi inte förmått regeringen att hjälpa till mer i flyktingfrågan.

Känns det som om du sitter i opposition ibland?

– Jo. Jag tvingas reservera mig ibland. Vi har gemensam budget, men det kan dyka upp andra frågor där vi inte tycker likadant.

Har samarbetet inom majoriteten förändrats i och med bytet av kommunstyrelsens ordförande?

– Jo, jag hade mer gemensamt med hur Anders Lago och Kjell Hasslert såg på de kommunala bolagens verktyg att förändra. Det är lite annorlunda nu.

Kan du tänka dig att samarbeta med andra partier?

– Nej, det här är det naturliga. Ska man samarbeta över blockgränserna måste alla stora ideologiska frågor läggas åt sidan, det fungerar inte i längden.

Vilket val är viktigast andra söndagen i september?

– Kommunalvalet (med tvekan). Det är i kommunen de stora ansvarsområdena styrs. Men det spelar roll hur regeringen ser ut också.

Hur många mandat hoppas du på?

– Vi ska göra ett bättre val (partiet har i dag fyra mandat, red. anm.). Men det avgörs ofta hur partiet uppfattas nationellt.

Du har en viktig nämndordförandepost, i stadsbyggnadsnämnden. Vill du fortsätta?

– Ja verkligen. Jag har haft den posten i 14 år och stadsbyggnad är en passion för egen del. Jag ser ett slut, men jag har mer att ge och gillar förändringsarbete.

Hur kändes det att vara med om att sälja av kommunens hyresrätter?

– Tufft. Det är principiellt fel för oss och vi tvingades tyvärr reservera oss. Telge bostäder måste få göra affärer, men måste avsätta mer pengar för renoveringar. De ska inte behöva sälja av.

Vilka är de stora frågorna för Södertälje i kommande mandatperiod?

– Skolan och komvux. Vi måste få ut våra nya Södertäljebor i arbete, de måste rustas så att de kan ta de arbetstillfällen som faktiskt finns här. Sen måste vi bygga fler bostäder. Det hänger ihop: människor som är utbildade får jobb, köpkraften ökar och bostäder byggs.

Vad ska Vänsterpartiet strida för extra mycket?

– Södertälje är inte till salu!

Så tycker Norberg

Behövs en köttfri dag i skolan? Nej (dock alternativ)

Ska vi sälja fler kommunala bolag? Nej

Ska vi sälja av kommunens fastigheter? Ja och nej (inte hyresrätter)

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola? Nej

Bör kommunen ta över Axa sports center? Ja (tyvärr).

Ska stadsbiblioteket ha söndagsöppet? Ja

Ska det införas inträde på Torekällberget? Nej.

Ska Södertälje skolmodell skrotas? Nej ( justeras)

Behövs fler parkeringar i centrum? Ja

Behöver kommunalskatten höjas? Nej