Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Skolfrågan viktigare än miljön för Göran

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Skolan var viktigare än miljön när Miljöpartiets förstanamn på listan i Nykvarn gick in i politiken. Nu vill han vinna valet med löften om skattesänkning.

Det var turerna kring skolans omorganisation i Nykvarn för några år sedan som fick Göran Bodlund att söka sig till Miljöpartiet.

– Jag engagerade mig först som förälder, sen gick jag vidare till politiken när jag kände att politikerna inte lyssnade, berättar han.

Varför Miljöpartiet?

– Det fanns inte mycket att välja på. Den sittande majoriteten hade skött skolfrågan dåligt så jag tänkte inte gå med där. Jag blev erbjuden att gå med i S, men jag tyckte det var mer spännande att bygga upp något nytt.

Så det var inte utifrån ett starkt miljöintresse?

– Det var inte på grund av den frågan jag gick in i politiken, men frågan är viktig och kommer in överallt, säger han.

Och även om partiets valplattform inte fokuserar på miljön så finns frågorna där.

– Vi tycker att Yngern är en värdefull resurs som vi vill fortsätta jobba med att bevara. Sen vill vi öka andelen ekologisk mat, där finns goda exempel från Södertälje.

MP i Nykvarn ökade rejält i valet 2010, från drygt 1 procent av rösterna till nästan 7.

Även i EU-parlamentsvalet tidigare i år gick det bra för MP med drygt 14 procent av Nykvarnsbornas röster.

Tror du det går lika bra i kommunalvalet?

– Det är jättesvårbedömt. Vi har ju medvind, samtidigt är vi ett litet parti med begränsade resurser. Jag hoppas på ett bättre resultat, men det är många parametrar som spelar in.

Hur ser er drömmajoritet ut efter valet?

– Jag skulle kunna tänka mig att sitta med både M och S, och varför inte FP. Vi är öppna för nästan vad som helst. Samtidigt kan vi inte kompromissa för mycket. Men sen beror det på hur stora vi blir också.

Vad är du mest nöjd med under mandatperioden som varit?

– Inget. Det är småsaker vi gjort, vi har lagt ett antal motioner, men inget som är värt att nämna. Det är naturligt, när man sitter i opposition kan man inte påverka så mycket.

Vad är du missnöjd med?

– När beslut är byggda på dåliga underlag och det blir bristande kvalitet. Helt plötsligt blir det dyrare än planerat. Tunneln under järnvägen är ett exempel. Den gick på bra mycket mer än vad som var planerat.

Omorganisationen i skolan, blev det så dåligt som du befarade?

– Jag befinner mig inte i skolan så jag vet inte. Men jag tycker att man behöver göra en utvärdering. Det finns fördelar med det som blev, men det finns nackdelar också.

Så du vill inte riva upp den reformen?

– Nej, det är farligt att tänka att man ska riva upp saker. Det var ett beslut som gick mig emot, men jag vet inte, det kan ju ha blivit bättre, säger han.

Under den kommande mandatperioden vill partiet utveckla Hökmossbadet.

– Det finns förslag att bygga hus där, men vi vill gärna bygga ut det som en oas för Nykvarnsborna. Det finns detaljplan på många andra ställen som man kan använda för att bygga bostäder, säger Göran Bodlund som också vill påbörja ett arbete med att sänka skatterna.

– Vi har bland de högsta skatterna i länet, jag tror det är omotiverat. Men det är viktigt att det inte får innebära kvalitetssänkningar. Vi måste identifiera sånt som inte behöver göras och sånt som kan göras mer effektivt, men det måste göras av dem som jobbar i verksamheterna. Det ska ske långsiktigt, vi lovar inte sänkta skatter i morgon.

Partiet vill också erbjuda alla unga i Nykvarn sommarjobb.

– Det är en bra start i livet att få komma ut och praktisera och det är något vi borde ha råd med att erbjuda de unga i Nykvarn.

Bodlunds ja och nej

Behövs en köttfri dag i skolan? Nej

Ska Nykvarnsbostäder sälja ut fler lägenheter? Ja

Behövs fler privata alternativ i förskola/Skola? Ja

Ska kommunalskatten sänkas? Ja

Ska kommunen sälja Taxinge slott? Ja

Ska kommunen fortsätta betala gymnasieresorna till Strängnäs? Ja

Behövs valfrihet inom hemtjänsten? Ja

Är bergkross i Taxinge en bra idé? Nej

Ska Nykvarn utöka flyktingmottagandet 2015? Nej

Ska kommunen bygga permanenta lokaler för kulturskolan? Ja