Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Mats Siljebrand - en flitig motionär

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Södertäljepatriot och optimist – beredd att obstruera för fler parkeringsplatser i centrum. Mats Siljebrand ser fram emot en ny mandatperiod i stadshuset.

Annons

– Min tjänstledighet måste förnyas varje år, förklarar Siljebrand, som i 16 år varit ledig från SO-lärartjänsten för att jobba politiskt i Södertälje.

Han ser sig som en obotlig optimist och Södertäljepatriot ut i fingerspetsarna. Och han poängterar att Folkpartiet går till val som enskilt parti, men att det goda samarbetet med de andra i Alliansen kvarstår. Han hoppas partiet kan öka från fyra till sex mandat.

– Kommunvalet är nummer ett, landstinget tvåa, svarar han på frågan vad som är viktigast andra helgen i september.

Han är en flitig motionär. Tränar mycket – och är den som skriver flest motioner.

– Jag motionerar kroppen sex dagar i veckan. Och så går jag ut med Candy, dotterns hund, på lunchen.

– Jag vet att jag ibland får kritik för att jag skriver många motioner. Det lustiga är att åtskilliga går igenom, efter ett tag. Många har inget med partipolitik att göra, det handlar mer om mitt Södertäljeengagemang. Se motionen om Playa del Maren, den ska kommunen gå vidare med, säger han och skrattar.

Vad är du mest nöjd med under den senaste mandatperioden?

– Tillnyktringen när det gäller kommunens bolag. De andra partierna har fått upp ögonen för det vi varnade för när det gäller Telge Peab och Telge Manpower. Och att vi fick till en uppgörelse om skolorna, fick stopp på lokalkarusellen. Också att det blev en bra lösning i Snäckviken, där lokalpolitiken och rikspolitiken samarbetade. Till sist är jag väldigt nöjd med att Medborgardagen återuppstått.

Vad är du minst nöjd med?

– Hur det blev med LOV-reformen, alla blev liksom överrumplade. Vår organisation var inte tillräckligt förberedd. Och hur man behandlar den sociala investeringsfonden, hittills är inga ansökningar beviljade. Jag tycker att det behövs sans och förnuft i besluten om stadskärnan. Blir det för få parkeringsplatser obstruerar vi gärna.

Hur har samarbetet förändrats i och med att Anders Lago försvann och Boel Godner kom in?

– Anders var en öppen och kul typ, men som gärna ville köra sitt eget race. Boel var osäker i början men har växt in i det. Hon var öppen för samarbete i början men nu, under valåret, har det blivit mer tillknäppt.

Är Alliansen en självklarhet kommunalt?

– Vi vill utmåla oss som ett seriöst alternativ till vänstertrion, men vi har inte lagt gemensam budget och går till val som fyra enskilda partier. I nuläget. Att arbeta som kommunpolitiker är till stor del pragmatiskt, men det är viktigt att sitta ner och fundera över ideologin, vart den ideologiska kompassnålen pekar.

Du har sagt att alla människor borde få testa att vara kommunalråd. Men när du utmanades internt stretade du emot. Varför?

– Det är ett roligt, synnerligen intressant uppdrag och jag känner att jag har mycket mer att ge. Jag känner också stödet.

Vad hoppas du kunna driva igenom nästa period?

– Vi vill satsa ännu mer på skolan, 50 miljoner som ska gå rakt in i klassrummen. Vi vill få till ordentliga sociala investeringar. En satsning på mötesplatser för ungdomar betalar sig i längden.

Har det varit en tillgång eller belastning att ditt parti haft makten över skolpolitiken på riksnivå?

– En tillgång. Skolministern har genomfört den största reformen av skolan i mannaminne.

Och på samma sätt inom integrationspolitiken?

– Även om vi kritiserat en hel del av vad Erik Ullenhag genomfört, eller inte, så har vi en bra dialog. Jag tycker att regeringen och andra kommuner, ofta borgerligt styrda, måste ta ett större ansvar för flyktingmottagningen. Jag är för tvång i den frågan.

Mats ja och nej

Behövs en köttfri dag i skolan? Ja

Ska vi sälja fler kommunala bolag? Ja

Ska vi sälja av kommunens fastigheter? Ja

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola? Ja

Bör kommunen ta över Axa sports center? Nej

Ska stadsbiblioteket ha söndagsöppet? Ja

Ska det införas inträde på Torekällberget? Nej

Bör Södertäljes skolmodell skrotas? Ja (göras om)

Behövs fler parkeringar i centrum? Ja

Behöver kommunalskatten höjas? Nej