Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Lars-Erik Aili vill ge lärare högre löner

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det var närheten till besluten som lockade till politiken. Lars-Erik Aili har varit med från början. Men enligt honom finns fortfarande mycket kvar att göra.

Redan när Nykvarns kommun bildades år 1999 var Lars-Erik Aili med och byggde upp kommunens organisation. Det var närheten till besluten och chansen att vara med och påverka som lockade Lars-Erik Aili in i lokalpolitikens värld.

Han blev fritidspolitiker för Folkpartiet och arbetade parallellt som byggnadsingenjör och arbetsledare under många år. Hans tidigare engagemang inom idrotten och svenska sportdykarförbunden fick läggas åt sidan till förmån för politiken.

Då var skolan och äldreomsorgen två viktiga frågor för kommunen. Än i dag brinner Lars-Erik Aili för att förbättra skolan.

– Folkpartiet har definitivt varit med och påverkat i den skolform som vi har i dag. Vi har bra resultat i skolan och vi har elever som trivs. Men det är inget som gör sig självt utan är något vi måste fortsätta att arbeta med hela tiden, säger Lars-Erik Aili.

Vad vill du förbättra?

– Lärarna ska ha bra betalt. De är en viktig resurs. Det finns nu möjligheter med förstelärare. Lärare ska kunna ha karriärmöjligheter och få stöd. Det ska även finnas en bra arbetsmiljö i skolan, säger han.

Tillsammans med Nykvarnspartiet, Moderaterna och Centerpartiet har Folkpartiet bildat majoritet. Men eftersom Sverigedemokraternas stolar har stått tomma har Folkpartiets röster i praktiken inte behövts.

Hur har samarbetet i majoriteten fungerat?

– Jag tycker det har fungerat väldigt bra. Vi har haft en bra dialog och fått igenom våra frågor. I någon enstaka fråga har vi tyckt annorlunda och röstat olika. Då har de större partierna fått igenom sina idéer.

Vilken fråga skiljer er åt?

– En fråga som de andra partierna inte tagit ställning i är bergkrossverksamheten i Taxinge. Vi har varit tydliga med att vi är emot det av miljöskäl. Vi har efterlyst besked från de andra majoritetspartierna utan resultat. Det skulle skapa buller och mycket transport i en känslig miljö.

Skulle ni kunna samarbeta med andra partier efter valet i höst?

– Den frågan ska man alltid hålla öppen. I 95 procent av alla frågor i en sådan här liten kommun tycker de flesta partier likadant. Vi kan alltid diskutera oss fram till gemensamma lösningar.

Vilken är kommunens största utmaning?

– Vi behöver vara vaksamma om vår ekonomi och utvecklas i den takt som vi har råd med. Vi vill gärna bygga ett badhus, men driftkostnaderna är väldigt stora och därför väntar vi med beslutet, säger Lars-Erik Aili.

Kommunen planerar att bygga ett helt nytt centrum. Även en större översiktsplan över hur kommunen ska utvecklas har tagits fram, vilket Lars-Erik Aili är mycket nöjd över.

– När kommunen utvecklas kommer vi nu ha klart för oss var vi kan bygga bostäder och industrier. Det inkluderar även miljöfrågor och vatten och avlopp.

Vad har ni misslyckats med?

– Vi har fortfarande inte kommit i gång med utvecklingen av att bygga bostäder på gamla IP. Det har tagit alldeles för lång tid. Nu är det på gång litegrann. Området skulle kunna användas till äldreboenden och centrumnära bostäder som vi behöver i kommunen.

Hur ska man fritt kunna välja hemtjänst om det inte finns några privata alternativ?

– Dyker det upp någon ska möjligheten självklart finnas. Men det är kommunens ansvar att kvalitetskontrollera. Vi har inte gått ut och uppmuntrat privata aktörer.

Vilket vallöfte ger du Nykvarnsborna?

– Vi vill öppna upp Folkets Park och göra det till en stadspark tillgänglig för alla hela tiden. Det ska finnas bänkar och fungera som en grön oas i samhället.

JA/NEJ

Är du för en köttfri dag i skolan? - Ja

Ska Nykvarnsbostäder fortsätta att sälja ut lägenheter? - Ja

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola? - Nej

Ska kommunalskatten sänkas? - Nej

Ska kommunen sälja Taxinge slott? - Nej

Ska kommunen fortsätta att betala gymnasieresorna till Strängnäs? - Ja

Behövs valfrihet inom hemtjänsten? - Ja

Är en bergkross i Taxinge en bra idé? - Nej

Ska Nykvarn utöka flyktingmottagandet 2015? - Ja

Ska kommunen bygga permanenta lokaler för kulturskolan? - Ja