Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: KD vill stötta barn med särskilda behov

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon har varit politiskt aktiv i sex år men står som förstanamn på KD:s vallista. Nu vill Veronica Westergård förändra skolan och amortera på kommunens lån.

Hon vill uppfattas som driven, påläst och samarbetsvillig. Men Veronica Westergård drar sig inte för att ta konflikter. År 2006 skickade hon in ett medborgarförslag till kommunen. När förslaget gick igenom förstod hon att politiken gick att påverka. Därefter gick hon med i ett parti som stämde överens med hennes värderingar.

Under den senaste mandatperioden har hon suttit i kommunfullmäktige och nu står hon som förstenamn för Kristdemokraterna. Som trebarnsmamma och förälder är hon extra engagerad i barn- och ungdomsfrågor.

– Vi vill arbeta för att det ska finnas fler barnomsorgsformer. Inte bara förskolan. Kommunen har nästan utrotat dagbarnvården med dagmammor, säger hon.

Även skolfrågan ligger Veronica Westergård varmt om hjärtat. Hon menar att Södertäljes skolmodell är dåligt anpassad för barn med särskilda behov.

– Man har fattat beslutet att bygga Södertäljes skolor på inkludering. Det låter jättefint men har betytt att små undervisningsgrupper för barn i behov av särskilt stöd har lagts ned. Det har skapat en ”alla ska med”-politik där alla faktiskt inte hänger med.

Vad behöver konkret förändras i skolan?

– Vi behöver skippa tanken om att alla klasser ska se likadana ut. Och det behövs fler speciallärare i klassen. Barnen kan gå i en klass, men även ha möjlighet till stöd och undervisning vid sidan av i smågrupper.

I förra valet tappade Kristdemokraterna röster och har i dag endast två mandat i kommunfullmäktige. Nu hoppas de vinna tillbaka de förlorade mandaten.

– Vi har kanske inte lyckats presentera vad vi står för. Vi behöver fråga oss själva om vi har varit tydliga nog. Nu är vårt fokusområde barns och ungas uppväxtvillkor. Det kan vara dyrt att satsa på barn, men om man sparar in på barnen kommer det att kosta ännu mer om tio år.

Om allianspartierna får majoritet i höstens val, hur kommer ni att kunna samarbeta?

– Jag tror det skulle fungera bra. Det är inte självklart att fungera som en koalition i opposition men vi har haft veckomöten där vi har kunnat stödja varandra och ge varandra tips.

Har du förtroende för Marita Lärnestad (M) om hon blir nästa ordförande för kommunstyrelsen?

– Vi har förtroende för varandra inom alliansen. Vi får se valresultatet först. Men det är troligt att det blir moderat ledning eftersom de har ett stort parti.

En gemensam nämnare är allianspartiernas missnöje med ekonomin. Veronica Westergård vill amortera mer på kommunens lån.

– I dag betalar vi en halv miljard i räntekostnader varje år. Det vi hittills amorterar är en droppe i havet med tanke på vad som skulle hända med Södertäljes ekonomi om räntorna stiger. Det är mycket pengar som skulle kunna gå till andra saker.

Att kommunen bör satsa på de lokala företagen är självklart för Westergård.

– Min övertygelse är att det är företagen som bär välfärden. Det är där som jobben skapas och inte av oss politiker. Jag är oerhört skeptisk till alla arbetsmarknadsprojekt där kommunen inte har utvärderat resultaten.

KD:s partiledare Göran Hägglund har lovat äldreboende för alla över 85 år. Hur ska Södertälje finansiera det?

– Jag tycker det låter otroligt positivt. I dag krävs oerhört mycket för att man ska få plats på äldreboende. De fungerar mer som sjukhem än äldreboende. Lovar man något på statlig nivå ska inte kommunerna behöva finansiera det själv. Staten kommer ge finansieringshjälp. Men det gäller också att Södertälje kommun väljer att hänga på den statliga hjälpen och bygga fler äldreboenden.

Så tycker Westergård

Behövs en köttfri dag i skolan? Ja.

Ska vi sälja fler kommunala bolag? Ja.

Ska vi sälja fler av kommunens fastigheter? Ja.

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola? Ja.

Bör kommunen ta över Axa sports center? Tveksamt.

Ska Stadsbiblioteket ha söndagsöppet? Ja.

Ska det införas inträde på Torekällberget? Nej.

Bor Södertäljes skolmodell skrotas? Ja.

Behövs fler parkeringar i centrum? Ja.

Behöver kommunalskatten höjas? Nej.