Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Hon brinner för bra mat till eleverna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon kandiderar för sin tredje mandatperiod men ser sig fortfarande som ny i politiken. Ewa Lofvar Konradssons viktigaste fråga är bra mat i skolorna.

Miljöpartiets förstanamn och tekniska nämndens ordförande Ewa Lofvar Konradsson säger att hon halkade in i politiken på ett bananskal. Hon hade jobbat inom offentlig sektor, barnomsorg och haft eget företag, hon hade alltid varit samhällsintresserad men inte hittat ”sitt” parti. 1997 fick hon jobb som valsamordnare för MP. Ewa, som kom från borgerlig bakgrund, hade läst partiprogrammet och känt sig hemma.

Tidigt blev hon tillfrågad om att stå med på fullmäktigelistan, 2000 blev hon kommunalrådssekreterare och kommunalråd 2006.

Hennes hjärtefrågor rör barn, äldre, djur och natur och den viktigaste frågan inför valet tycker hon är maten i skolorna.

– Skolmaten är grundläggande. Både för miljön och hälsans skull. Eleverna är framtidens medborgare och med bra skolmat både presterar och mår man bättre.

Här har Miljöpartiet redan gjort skillnad menar hon. Ungefär 50 procent av skolmaten är ekologisk och cirka 80 procent av köttet är svenskt. Hon vill fortsätta arbetet för mer ekologisk och närproducerad mat.

– Vi vill hitta nya metoder för att kunna köpa in närproducerat, vilket även gynnar det lokala näringslivet.

Hon tror inte på en tvingande köttfri dag i skolorna.

– Då blir det ramaskri. Vi har i stället sänkt köttmängden på andra sätt. Till exempel genom att byta ut en del av köttet mot grönsaker.

Vad är du mest stolt med från denna mandatperiod?

– Förutom skolmaten är det att vi lyckats få 30-zoner i alla bostadsområden, men vi har också antagit ett ambitiöst miljöprogram där jag lyckades få med mig alla partier efter ett långt processande.

Hur minskar man partikelhalterna vid Turingekorset?

– Vi har ingen lösning i nuläget. Men det är en högt prioriterad fråga. Många tror att den enda lösningen är dubbdäcksförbud. Men det löser bara en liten del, samtidigt som det sänker trafiksäkerheten. Att behöva ta en annan väg skulle dessutom leda till mer bilar i centrum. Det är inte önskvärt.

Just nu försöker man, i samarbete med Scania, ta fram en maskin som suger eller filtrerar partiklarna. Omledning av en del av trafiken kan vara en framtida lösning.

Att skapa ett centrum som lockar hela familjen ser hon som en utmaning. Hon är inte positiv till handelsplatser utan för centrum.

– Även jag förstår att det fyller en funktion, men det får inte vara en plats dit man bara kan ta sig med bil. Kollektivtrafiken måste hänga med.

– Skulle inte Moraberg och Vasa inte finnas skulle många åka till Skärholmen och det innebär längre körsträcka.

När valberedningen i våras presenterade sitt förslag inför valet var Ewa Lofvar Konradsson flyttad från listans första till tredje plats.

– Jag blev förvånad och fundersam. I ett första skede tänkte jag att jag kanske inte hade förtroende i partiet. Men jag hade aldrig känt mig ifrågasatt tidigare.

Hon var heller inte intresserad av att ställa upp om det inte var som förstanamn.

– Skulle jag inte vara förstanamn skulle jag bli ledamot i fullmäktige, där har jag suttit för länge. Inom Miljöpartiet finns rekommendationen att inte sitta på en post längre än tre mandatperioder. I rollen som gruppledare har jag en period kvar.

Valberedningens förslag röstades ner av medlemmarna och hon fick behålla förstaplatsen. Stora delar av valberedningen, som förespråkade delat ledarskap, avgick sedan. Själv tror hon inte på delat ledarskap på kommunalrådsposten.

– Det är en mycket god tanke, men jag tror det blir svårt praktiskt. Jag vill nå resultat, och då är det viktigt för mig att se kommunalrådsjobbet som ett heltidsengagemang med ett tydligt ansvar.