Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Göran Nygren: ”Jag är rakt på och tydlig”

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Han är kritisk till skolkande partikamrater och bjuder på en ”godbit”. Göran Nygren är också tydlig med att Moderaterna siktar på att ta kommunalrådsposten.

Pågående mandatperiod är Göran Nygrens första inom politiken. 65-åringen konstaterar utan vidare att han som förste vice ordförande för kommunstyrelsen är den moderat som har störst reellt inflytande, större än till exempel fullmäktigebasen Effe Östman.

I höstens val är Göran Nygren Moderaternas toppkandidat i Nykvarn.

Hur har mandatperioden varit?

– Det har varit en kanonsäsong. Det är roligt att vara med på innerplan, i förstakedjan. Många frågor som har segat har vi fått fart på, som centrumplanen och va-dragningen till Farfars udde.

Vad är du mest nöjd med?

– Skolan är en av sakerna. Man ska inte ta för hårt på olika mätningar, men när vi går uppåt och nu ligger på plats nio i Sveriges kommuner och landstings mätning har vi gjort något bra.

Är det politikernas förtjänst?

– Jag tror att det handlar mycket om samarbete, att våra tjänstemän känner att de backas upp av politikerna.

Vad är du missnöjd med?

– Vi har haft väldigt stor belastning på förvaltningen. Jag hade gärna sett att markanvisningstävlingen för att få till bostäder på gamla idrottsplatsen och fastigheten Älgbostad hade varit klar för två år sedan.

Precis som Bob Wållberg (NP), kommunalråd och kommunstyrelseordförande, lyfter Göran Nygren gärna fram vikten av att ha ordning på ekonomin. 2011 gick de kommunala verksamheterna back med 16 miljoner.

– Det var på sätt och vis nyttigt. Hade det varit åtta miljoner hade vi filat lite i hörnorna. Nu skruvade vi åt rejält. Det saknas fortfarande några miljoner, men nu har vi redskapen för att hålla ordning på ekonomin.

Hur är Bob Wållberg att samarbeta med?

– Vi samarbetar jättebra, men har olika sätt att agera. Jag uppfattar mig själv som rakt på och tydlig. Bob är otroligt påläst, men får inte alltid fram ett klart budskap.

Den styrande majoriteten består även av Centern och Folkpartiet, men, säger Göran Nygren, ”det är Moderaterna och Nykvarnspartiet som rattar om man ska vara ärlig”.

Hur är känslan inför valet?

– Bra – jag tycker att vi har levererat och det vi har i pipeline är starkt.

– På riksplanet är det annorlunda. Det skrämmer mig att Feministiskt initiativ, Vänstern och Miljöpartiet går fram så starkt med sina utopiska tankar, som förkortad arbetstid till exempel.

Vilka vallöften kan du ge Nykvarnsborna?

– En godbit är att vi, om det sitter moderater i ledningen i Nykvarn och landstinget, fixar en direktbuss Nykvarn–Liljeholmen till SL-kostnad.

– De övriga löftena vill jag hålla på. De kommer senare.

När LT granskade politikernas skolk från kommunfullmäktige visade det sig att två moderater inte hade varit på plats en enda gång under 2013 och 2014.

– Det är inte bra – det är till och med dåligt. Den som har fått kommunmedborgarnas förtroende ska ställa upp – eller avsäga sig sin plats, säger Göran Nygren.

En av storskolkarna, Johan Hägglöf, lyfter Göran Nygren fram som tänkbart framtida kommunalråd om Moderaterna blir största parti i valet – vilket man siktar på. Själv vill han inte ha den posten, har han meddelat tidigare.

– Men partiet har sagt att de vill ha mig. Det får i så fall bli för en kortare period, för att skola in någon yngre.

Kan du se ett styre med Nykvarnspartiet, men utan Moderaterna?

– Utifrån de värderingar jag har mött är Nykvarnspartiet genuint borgerligt. Jag har svårt att se en annan majoritet, men osvuret är bäst.

Vad hoppas du att ni har åstadkommit om fyra år?

– Vi ska ha stigit mer i skolrankningen, nya centrum ska vara färdigt till 60 procent, vi ska ha vatten, avlopp och fiber till Sundsvik och vi ska ha 500 nya bostäder.