Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Ekonomin viktigast för Marita Lärnestad

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det började med en utredning som gick snett. Nu hoppas Marita Lärnestad göra sin sista valrörelse för moderaterna.

Annons

Det var spelet kring en utredning om hennes arbetsplats ungdomsmottagningen som fick Marita Lärnestad att engagera sig politiskt. Hennes och kollegornas perspektiv kom inte fram eftersom de inte visste hur saker fungerade.

–Jag har aldrig känt mig så överkörd, säger hon och berättar att viljan att samma sak inte skulle hända igen var det som fick fart på henne.

Hon besökte ett moderatmöte och kände att hon hamnat rätt. Nu efter över tjugo år inom politiken, med tolv av dem som gruppledare för sitt parti, tycker hon att det är dags att lämna plats för andra.

– Det är inget som är i faggorna till i morgon men till nästa valrörelse måste det finnas någon ny som är på plats och inskolad.

Men vet Södertäljeborna vad de får om de röstar på dig och Moderaterna då?

– Jo, de får mig, men inte hela mandatperioden, säger hon och framhåller att beslutet inte är hugget i sten.

– Skulle det vara så att det inte kliver fram någon ny så är det inte bye bye, men efter så här lång tid så behövs det nya krafter, säger hon.

Har ni i oppositionen något att säga till om?

– Vi har fått igenom ganska mycket. Saker som vi har haft i vår budget tar S, V och MP upp senare. Det är bra, vi kan få igenom många bra förslag, samtidigt får vi ingen kredd för dem, säger hon och ger exempel med den satsning på elevhälsan som nu planeras och att det införts söndagsöppet på biblioteket.

Vad är du mest nöjd med under mandatperioden?

– Att vi börjat titta över kommunens bolag ordentligt och se vad vi ska göra med den här koncernen vi har som bara har växt och växt. Jag tycker också att det är jättebra att vi har börjat amortera på låne- skulden. Den är gigantisk och det måste till mer amorteringar. Vi har också velat ha en utvärdering av skolmodellen, tidigare har det varit som att köra huvudet i en vägg, men nu har det börjat svänga.

Vad är du mest missnöjd med?

– LOV och hemtjänsten, det är synd att det blev som det blev. Det var flera av företagen som brukarna var väldigt nöjda med. Det blir ju lite gruppstraff för verksamheter som folk är jätte- nöjda med. Samtidigt är det för jävligt att man kan vara så girig, man ska inte försöka blåsa stat och kommun.

Ni har inte lagt någon gemensam budget och inte gjort så många gemensamma utspel. Fungerar alliansen lokalt?

– Ja, det tycker jag. Vi har gjort en del gemensamma utspel, men inte fullt ut. När vi gick in i den här mandatperioden så hade jag som förslag att vi skulle lägga en gemensam budget, men det ville inte de andra. Jag kan förstå dem, två partier balanserar på spärrgränsen och vill kunna profilera sig. Vi har också diskuterat fler gemensamma utspel och det är fler på gång.

Klarar ni att styra kommunen tillsammans?

– Jag tror inte det ska vara några problem. Om vi fick den möjligheten efter så många år med socialistiskt styre skulle alla förstå vad som gäller, så jag är helt övertygad om att det skulle gå bra.

Vad skulle du vilja blev den viktigaste lokala valfrågan?

–Det är ekonomin. Vi måste minska låneskulden ännu mer och våra budgetar de senaste tio åren har inte varit bra. Vi måste börja tänka mer som privatpersoner, ”Har jag råd med det här nu? Nja, jag får vänta till nästa månad”, inte gå till något ställe och ta billiga snabblån.

Vad vill du förverkliga nästa mandatperiod?

– Vi behöver bygga i den här kommunen och vi besitt- er attraktiv mark i Brandalsund. Jag skulle vilja att vi kom till skott med att få reda på vilken mark som kan bebyggas där.

Lärnestads ja och nej

Behövs en köttfri dag i skolan? Ja

Ska vi sälja fler kommunala bolag? Ja

Ska vi sälja fler av kommunens fastigheter? Ja

Bör kommunen ta över AXA Sports Center? Nej

Ska stadsbiblioteket ha söndagsöppet? Ja

Ska det införas inträde på Torekällberget? Nej

Bör Södertäljes skolmodell skrotas? Ja

Behövs fler parkeringar i centrum? Ja

Behöver kommunalskatten höjas? Nej