Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Börje vill värna om naturen och bygden

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Som en jordnära klassisk landsbygdspolitiker, så beskriver han sig, 62-årige ursmålänningen och centerpartisten Börje Karlsson. Nyliberalism och Stureplanscenter göre sig icke besvär.

Annons

Gruppledare för den lilla Centerpartiavdelningen i Nykvarn med endast ett mandat i ryggen under gångna mandatperioden. Ersättare i fullmäktige.

Ett förlorat mandat i förra valet. Nykvarnscentern är ingen dominerande faktor i sin politiska miljö, lika litet som moderpartiet är det på riksnivå.

– Vi är ett litet parti, visst är det så. Men här i Nykvarn har vi ändå haft ett bra samarbete med Nykvarnspartiet, Moderaterna och Folkpartiet under perioden. Visserligen inga stora grejer vi kunnat påverka. Är man ett litet parti så lyssnar man på oss mest för artighets skull, säger Börje och ler.

Det gör han ofta.

Alliansen kom aldrig till Nykvarn, där ingår Centern i en borgerlig majoritet där alla partierna har rätt att betona sin egen linje.

Har Nykvarnscentern någon valfråga man särskilt vill framhäva?– Nja, vi har ingen viktigare fråga framför någon annan. Vi och jag representerar en klassisk centerpartistisk landsbygdspolitik. Som värnar om miljön, naturen, vår bygd. Vi är det riktiga miljöpartiet. Som inte vill stoppa bilism och utsläpp. Det går inte att ersätta bilen med kollektivtrafik på landsbygden som Miljöpartiet tycks tro.

Vi ses utanför Hebbevillan i Södertälje, den Börje var med om att återuppbygga efter en kurs i gammal byggnadsteknik. Han var arbetslös bilmekaniker och murare i början på 90-talet. Nu beskådar han sitt verk.

– Färgen har hållit fantastiskt fint, blandad med gammal metod. Skorstenen ser intakt ut och på spiskåpan sitter min egen lilla kupp kvar, en katt med sträckt svans. Den fixade jag ihop med litet kalkbruk, skrattar Börje.

Det är första dagen efter semestern, Börje har slitit sig från montörsjobbet på Scania där han just håller på med en analys av en lagerskadad bakaxelväxel.

– Himla intressant, det är som om världen runtomkring försvinner när jag tar mig an ett sådant jobb, säger han och låter för en gångs skull allvarlig.

Sådant är på allvar, politiken också i och för sig.

– Jo, väljarnas uppdrag måste man ta på allvar, Centern behövs i Nykvarn, landsbygden behöver oss. Vi har många vägar och vägsamfälligheter som behöver rustas.

Bostäder, skolor?– Ja, vård, skola, omsorg som det brukar heta. Nykvarn är fortfarande

i ett uppbyggnadsskede, 14 år gammal kommun bara. Nykvarnsbostäder bygger 70 lägenheter nu, det är bra. Sedan fortsätter man i centrum. Trygghetslarm har vi beslutat köpa in, de kommer väl vad det lider. Men jag aktar mig för att ställa ut vallöften sedan seniorboendet på IP, enligt Tystbergamodellen, gick i stöpet.

Natur och jakt känner du starkt för. Du har suttit i Jägarnas riksförbunds styrelse?

– Ja, tills nyligen. Och så sitter jag i Stockholms viltförvaltningsdelegation, den tillhör länsstyrelsen.

Var står du i vargfrågan?– Jag är absolut emot frilevande varg i länet och landet. Jag vill inte att fåravel och annan djurhållning ska drabbas.

Är Annie Löf rätt person att leda Centern i framtiden?– Ja, vad ska man tycka om henne? Jag vet inte! Hon kom nog fram för tidigt, det var många pudlar ett tag, oj, oj. Men får hon stöd kan det kanske bli något bra i alla fall.

Med mindre Stureplanscenter och nyliberalism?

– Stureplanscentern är inget att bry sig om, det är inte Centern! Nyliberalism är inte min grej, det är en jäkla skillnad på Stureplan och Taxinge. Åtminstone för en grabb från Tuna utanför Vimmerby. Jag har nyligen köpt en stuga där. Vackert, Sverige när det är som finast!

Ja/nej

Är du för en köttfri dag i skolan? Nej.

Ska Nykvarnsbostäder fortsätta att sälja ut lägenheter? Nej.

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola? Nej.

Ska kommunalskatten sänkas? Nja, för det går inte.

Ska kommunen sälja Taxinge slott? Nej.

Ska kommunen fortsätta att betala gymnasieresorna till Strängnäs? Ja.

Behövs valfrihet inom hemtjänsten? Ja.

Är en bergkross i Taxinge en bra idé? Nej.

Ska Nykvarn utöka flyktingmottagandet 2015? Nej.

Ska kommunen bygga permanenta lokaler för kulturskolan? Ja.