Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Boel vill vinna på skolfrågorna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Apartheid och den engelska gruvarbetarstrejken fick upp Boel Godners ögon för politiken. 30 år senare står hon inför sitt första val som kommunstyrelseordförande i Södertälje.

LT träffar Boel Godner i Stadshuset ett par dagar efter det sista fullmäktigemötet innan valet. Ett möte med hårda debatter, bland annat om de satsningar den S-ledda majoriteten vill göra efter att kommunens ekonomi ser bättre ut än väntat.

Boel Godner själv stod för några tuffa utfall och från allianssidan klagas det ibland på ”Boel Godner-style” när hon varit uppe i talarstolen. Samtidigt finns det de som tycker att hon är smidigare än sin företrädare på kommunstyrelseordförandestolen. Hon själv betonar att hon gillar breda lösningar.

– Ibland får man bortse från sitt parti och se till vad som är bäst för Södertälje. När Astra flyttade är ett bra exempel. Där ville jag ha med alla, Södertäljeborna skulle inte tjäna på politisk pajkastning i det läget, säger hon.

Stämningen i kommunfullmäktige tycker hon är bra, trots den stundtals hårda tonen.

– I fullmäktige har man ett ansvar att vara kort och snärtig, det är viktigt att politiken blir intressant så att fler lockas av den, säger hon.

Även om de flesta undersökningar på riksplanet tyder på en seger för de rödgröna i höstens val vill Boel Godner inte ta ut något i förskott.

Om du själv får välja, vilken fråga vill du ska dominera valrörelsen?

– Skolan. Jag vill att när människor ska gå och rösta så tänker de att S är partiet som vill utveckla och prioritera skolan. Vi lämnar till experterna att utveckla skolan. Vi som politiker ska ge verktygen för att bli bättre, men att peka med hela handen rakt in i klassrummet, det vill vi inte.

– Där finns en skillnad mellan oss och andra partier, säger hon och lyfter fram att resultaten för skolorna i Södertälje faktiskt förbättrats de senaste åren.

En annan fråga som väckt mycket debatt är hemtjänsten. Under våren revs det system med fri etableringsrätt, Lov, som använts i Södertälje, upp. Något som lett till hård kritik från politiska motståndare, företag och brukare.

Var det rätt att avskaffa Lov?

– Det som hände var att vi hade polistillslag, misstänkt fusk och hundratals brukare fick sina förutsättningar förändrade från en dag till en annan. Då kan man inte bara se på, det är nödvändigt att agera, säger hon och menar att det nya systemet ger både en viss valfrihet och stabilitet.

Vad vill du åstadkomma under den kommande mandatperioden?

– Förbättrade resultat i skolan, fortsatt positiv utveckling av kommunens ekonomi och att Södertälje är en attraktiv kommun för människor att bosätta sig i och företag att etablera sig i. Jag vill vara med och ta ansvar för att lösa utmaningarna i äldreomsorgen, att det finns ett ökat behov samtidigt som jobben där måste få en högre status.

Vad vill du säga till dem som flyttar från stan på grund av den stora flyktinginvandringen?

– Jag vet att det finns en och annan som flyttar härifrån, men det är fler som flyttar hit, till en trevlig stad med ett stort ansvarstagande, säger hon, men betonar att fler än Södertälje borde vara med och ta ansvar.

Hon är kritisk mot dagens system där flyktingar får bosätta sig var de vill om de kan visa en adress där de får bo. Samtidigt tycker hon det vore fel att säga stopp till att ta emot fler flyktingar i Södertälje.

– Det är fel ände att ta diskussionen i. Jag tycker inte någon borde får säga stopp. Diskussionen borde handla om att det är krig och människor på flykt, för varje kommun som säger nej så blir diskussionen svårare att ta.

Boel Godner utan alternativ

Behövs en köttfri dag i skolan? Ja.

Ska vi sälja fler kommunala bolag? Ja.

Ska vi sälja fler av kommunens fastigheter? Ja.

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola? Varken ja eller nej.

Bör kommunen ta över Axa sports center? Vet ej.

Ska Stadsbiblioteket ha söndagsöppet? Ja.

Ska det införas inträde på Torekällberget? Både ja och nej.

Bör Södertäljes skolmodell skrotas? Varken ja eller nej.

Behövs fler parkeringar i centrum? Ja.

Behöver kommunalskatten höjas? Nej.