Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgånget: Bob Wållberg släpper inte sitt pengafokus

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Han betonar ofta vikten av att hålla i pengarna, men ger ändå ett halvt löfte om en ny idrottshall. Bob Wållberg är Nykvarnspartiets toppnamn i valet.

Ann Johansson (NP) överraskade alla när hon hoppade av för att bli vd för Nykvarnsbostäder. Ny ordförande för kommunstyrelsen i Nykvarn från januari 2012 blev tämligen okände Bob Wållberg.

Och 50-åringen fortsätter gärna som Nykvarnsbornas främsta politiska företrädare efter höstens val.

Vad är du mest nöjd med under den här tiden?

– Det finns mycket att vara nöjd med. Jag är glad över att vi har fått centrumplaneringen i mål och att vi börjar få ordning på driftekonomin. Men skolan är definitivt det roligaste. Målet är att vi ska stå med Sveriges bästa skola 2025. Som sämst var det 2007, då det genomsnittliga meritvärdet i nian var 202 poäng. I fjol var vi uppe i 225 och i år 234. Det känns hur bra som helst.

Är det bara betygen som är viktiga?

– Allt i skolan mäts. Men vi tog ställning för kostnad och meritvärdessnitt som de två viktigaste mätetalen.

Vad är du missnöjd med?

– Stationstunnelprojektet. Där var kommunen visserligen inte huvudman, men det blev en massa merjobb för oss för att utreda vad som gick snett – och så blev det dyrare än beräknat.

Bob Wållberg lyfter ofta fram vikten av en god ekonomi. Såväl skola som vård och omsorg har gång efter gång begärt mer pengar för särskilda satsningar eller för att slippa att skära ner. Så gott som alltid blir det nobben. ”Vi har ingen sedelpress i källaren. Vi har de pengar vi har”, är ett typiskt Bob Wållberg-svar.

Är du inte rädd att folk ska tycka att ditt ekonomisnack är tråkigt?

– Jo. Men det tillhör min roll. Vi är en liten kommun och gör vi fel någonstans drabbar det oss hårt. Det är viktigt att upplysa folk om att ekonomin är viktig.

I budgetförslaget för 2015 från den styrande majoriteten – Nykvarnspartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Centern – finns inte heller några satsningar som får folk att höja på ögonbrynen.

Det är valår. Ska ni inte dra på lite?

– Det är viktigt att vi har god ekonomisk hushållning. Satsningar vi gör i år spiller över på 2015, så vi tycker att nivån är rimlig.

Men mandatperioden är fyra år och Bob Wållberg räknar upp ett antal frågor som hans parti ska driva: en motorvägsavfart till Taxinge, en yrkeshögskola i Nykvarn, fortsatt utbyggnad vid Mälarkusten från Sundsvik till Björnnässtrand (”Vi ska dra nytta av att vi är en Mälarkommun”) – och en ny idrottshall. Bygget av en multihall finns med i planeringen 2017.

– Det är en jätteutmaning – det är fråga om stora pengar. Men behovet är skriande.

Pengar för själva byggandet finns, säger Bob Wållberg. Kruxet är att se till att kostnaderna för att driva hallen blir hanterliga.

Ska vi se multihallen som ett vallöfte?

– Jag vill vänta med att svara på den frågan tills vi har satt vår valplattform. Jag vill ha mina partikamrater med mig.

– Valfläsk kan vara farligt. Det kan dyka upp något annat med större prioritet.

Ni styr ihop med borgerliga partier. Är Nykvarnspartiet borgerligt?

– Nej, vi är ett lila parti, en blandning av alltihop.

Hur vill du att Nykvarn styrs efter valet, av samma partier som nu?

– Valresultatet är jag väldigt ödmjuk inför. Men det majoritetssamarbete vi har nu fungerar bra.

Skulle Nykvarnspartiet och Socialdemokraterna kunna bilda en majoritet?

– Det är absolut inte omöjligt.

I budgetdebatten anklagade Socialdemokraterna majoriteten för att vara passiv och sakna vilja. Något som irriterar Bob Wållberg.

– Det var väl magstarkt med tanke på vad vi har presterat. Däremot är det intressant att de gör en skuggbudget som de inte vet om de kan finansiera.

Wållbergs ja och nej

Behövs en köttfri dag i skolan? Nej

Ska Nykvarnsbostäder fortsätta att sälja ut lägenheter?Ja

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola?Ja

Ska kommunalskatten sänkas? Nej

Ska kommunen sälja Taxinge slott? Nej

Ska kommunen fortsätta att betala gymnasieresorna till Strängnäs?Ja

Behövs valfrihet inom hemtjänsten?Ja

Är en bergkross i Taxinge en bra idé? Nej

Ska Nykvarn utöka flyktingmottagandet 2015? Både ja och nej

Ska kommunen bygga permanenta lokaler för kulturskolan? Ja