Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När skuggan växer får vi sådana som Trump

LT:s gästtyckare Anders Bäcklander skriver om skev maktfördelning och att det göder misstron mot etablissemanget.

Den demokratiska utvecklingen i väst befinner sig i en svacka. Röstdeltagandet minskar, särskilt bland fattiga. Tilltron vacklar och ytterligheterna förstärks.

Min naiva uppfattning om demokrati är ”en person, en röst”, och att olika gruppers intressen sammanvägs på ett rimligt sätt i riksdagen.

Studier visar dock att den fattigaste halvan av befolkningens åsikter spelar väldigt liten roll när det gäller att få igenom en ny lag. Vad den rikaste tiondelen tycker är avgörande. Den kan snabbt få igenom förslag man stödjer.

Forskare, bland dem Janine Wedel på Institutet för framtidsstudier, studerar den ”skuggelit” som växt fram de senaste 30–40 åren. En hydra som nästlat sig in i, och deformerat det demokratiska systemet. En samverkan mellan politik, näringsliv, media, och lobbyister som påverkar och styr beslut och lagstiftning, dolt från genomlysning och reell demokratisk kontroll.

Det är en arrogant klass som skriver om reglerna för att gynna sig själv. Den systematiska, ofta lagliga, korruptionen leder till en implosion av tillit i hela västvärlden, inklusive Sverige som inte ens har ordet korruption i sin lagstiftning.

Ett exempel är experter som uttalar sig i media eller används som rådgivare till myndigheter, och presenteras som objektiva och opartiska.

Den maktlöshet som skuggeliten skapar hos ”vanliga” människor förstärker känslan av att det inte spelar någon roll vad man röstar på.

När en före detta statsminister uttalar sig i media eller är sakkunnig i en utredning, i vilken egenskap talar han? Som privatperson, eller anställd på ett inflytelserikt lobbyföretag? Som godsägare eller styrelsemedlem i ett riskkapitalistföretag? En professor i medicin som samtidigt sitter i styrelsen för ett läkemedelsföretag och är investeringsrådgivare till en bank. Vems ärenden går hon?

Den maktlöshet som skuggeliten skapar hos ”vanliga” människor förstärker känslan av att det inte spelar någon roll vad man röstar på. Då går man till ytterlighetspartier. Man vill ha förändring till vilket pris som helst. Vissa valkretsar som röstade för Obama och ”Change” när det begav sig, röstade på Trump senast. De är outsiders som har tappat förtroendet för etablissemanget.

Flera på varandra följande undersökningar i England visade att mer än halva befolkningen sa sig inte känna igen sitt land. Brexit blev konsekvensen och kom som en chock för den självtillräckliga överheten.

Trump, och växande antietablissemangsrörelser, är vad som händer om systemet huvudsakligen levererar till eliten. Det skapar en populistisk revolt som redan har skakat flera länder i Europa och på sikt äventyrar hela EU-bygget. Så vem skapade monstret?

Anders Bäcklander

gästtyckare i LT, anställd på Södertälje kommun 2008–2014 bland annat som stadsarkitekt