Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Rådhuset kom på plats

Äldre färgfotografier har en viss benägenhet att förlora sin ursprungliga kolorit. Det gäller även denna bild som visar hur man håller på att uppföra nuvarande Tingshuset.

I vänstra kanten kan man notera en del av den byggnad där Harry Andersson hade sin butik som sålde radio-foto-musik-tv. Länge bort syns en stor gulfärgad byggnad som inrymde Apoteket Kronan.

Bilden är från senare delen av 1963 då man var klar med grundläggningen av det som då kallades för nya Rådhuset. Vi kan se att arbetena är koncentrerade till bottenvåningen. Ut mot Storgatan fanns ett bastant plank som skyddade fotgängarna mot eventuella fallande delar och byggarbetarna mot nyfikna besökare.

Den byggkran som betjänade de arbetande verkar ganska beskedlig mot dagens mastodonter, men vi ska komma ihåg att det skiljer drygt 50 år mellan då och nu.

Eftersom byggandet inte hunnit särskilt högt så kan vi se flera av husen utmed Jovisgatans norra sida. Av husen vi ser, är de flesta sig ganska lika mot dagens. En mindre förändring kan vi notera genom att skorstenen längre bort utmed Storgatan är borta. Fjärrvärmen har ersatt de flesta av den typen.