Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Något osynligt man inte kunde ta på”

– Vi har inte märkt något alarmerande om motsättningar mellan assyrier och syrianer i skolorna. Det vi mer talar om är muslimers utsatthet i Södertälje, säger Peter Fredriksson, utbildningsdirektör.

Annons

Uttalandet om att barn som visar upp sin assyriska identitet skulle utsättas för trakasserier i Södertäljes skolor, är inget som kommunens utbildningsdirektör, Peter Fredriksson känner igen.

– Att det finns två grupper där motsättningar visat sig på olika sätt, det vet vi och det är tydligen unikt för Södertälje eftersom man i andra delar av landet lever sida vid sida. Men inte att det skulle vara några strukturella problem på skolorna. Men stämmer det är det mycket allvarligt, då utgår jag verkligen från att man gör sitt yttersta och motverkar detta, säger han.

Men motsättningar har ägt rum. Ursula Esmer, i dag chef för Internationella enheten, jobbade hårt för att få slut på dem när hon var rektor på Wasaskolan i Geneta tidigare.

– Lärargrupper och ledningen var medvetna om att det fanns något osynligt man inte kunde ta på, som störde vardagen. Vi jobbade hårt med att förebygga motsättningarna. Men det var mellan åren 2001 till 2005. Hur det är nu vet jag inte, säger hon.

Inte heller vet hon om det var någon enskild grupp som var den utsatta parten.

Assyrier och syrianer

Assyrierna: Anser sig härstamma från det forna Assyriska riket som upphörde att existera 612 före Kristus. Benämningen är således etnisk och inte kyrklig. Assyrierna anser att folket är fördelade bland olika kyrkor, som den ­kaldeiska, den östassyriska kyrkan, den Syrisk-ortodoxa kyrkan, den Syrisk-katolska kyrkan. Men assyrierna anser att alla, oberoende av dessa kyrkotillhörigheter, är samma folk.

Syrianerna: Anser sig härstamma från arameerna, ett semitiskt folkslag. De anser däremot inte att det finns några belägg för kopplingar tillbaka till det Assyriska riket. Den övervägande delen av gruppen tillhör den Syrisk-ortodoxa kyrkan. Syrianerna anser att det finns assyrier, men det är de så kallade öst­assyrierna eller Nestorianerna från i huvudsak nuvarande Irak. Men dessa ska, enligt syrianerna, inte förväxlas med huvudparten av de ortodoxt kristna som kommer från sydöstra ­Turkiet, Syrien och Libanon och som i dag kallar sig assyrier – de är i själva verket är syrianer, anser man.

Assyrier/syrianer är dock Sveriges namn på gruppen.

Annons