Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myten om idrottsstaden Södertälje

Södertälje som fantastisk idrottsstad är en svårförståelig myt om man skrapar på ytan.

Annons

På LT:s 50-bästalista finns 18 basketspelare med. Av dem spelar elva utomlands, medan sju i den svenska ligan är importer. Efter flickornas JEM-framgångar, med stark Södertäljetouch, för nära tio år sedan har LT omhuldat sporten som om Sverige vore en stornation. När Sverige nyligen spelade EM-kval mot Spanien haussades laget upp som vårt bästa landslag någonsin, ändå är Sverige bara rankat 37:a i världen.

I Södertälje har alltid lagsporterna framhållits som ett bevis för stadens idrottsliga storhet. Förutom basketspelarna representeras övriga lagsporter av vardera åtta nio spelare på listan: ishockey (där damerna spelar på nivå två, herrar på nivå tre), fotboll (fyra respektive två) och innebandy (två respektive tre).

När det gäller innebandy så är det, internationellt sett, en av de minsta idrotterna. Ingen av dessa tre, vilka alla saknar lag i högsta serien, motiverar att Södertälje är en idrottslig stormakt.

Eftersom Södertälje inte är så framgångsrikt inom lagsporterna borde listan ha ett fång av individuellt framgångsrika idrottsmän. Inte alls, sju stycken platsar på topp-50-listan: 5) Jonas Leandersson, 7) Tom Kling-Baptiste och 31) Linda Heed – bara tre stycken topp-31!

Leandersson tillhör världseliten, om än i en mindre idrott, men Tom Kling-Baptiste? Han vann dubbla SM-guld, men internationellt sett var han ingen höjdare. Han var runt 300:e på 100 meter och 260:e på 200 meter i världsstatistiken. Han är, trots sin sjundeplacering, ingen direkt plusvariant på en lista som bekräftar Södertäljes storhet. Dessutom har han aldrig tävlat för en Södertäljeklubb.

Däremot saknar jag den som borde ha toppat listan – överlägset! Vinner man EM-silver i en olympisk gren och slutar åtta i Europeiska spelen, så är man predestinerad att toppa Södertäljelistan. Personen i fråga är silvermedaljören i lerduveskytte vid OS i London 2012, Håkan Dahlby, JSR Nykvarn/Södertälje JSK.

Hur kunde ni glömma Håkan?

Svar:

Till de senare kan man förstås argumentera för att Håkan Dahlby, med sina OS-meriter i bagaget, hör. Och för att svara på din fråga: Jag håller inte nödvändigtvis med om att han borde ha toppat listan, men visst borde Håkan ha varit med. Vi får helt enkelt erkänna att vi gjort en miss där. När vi summerade året fastnade vi vid Håkan Dahlbys misslyckande i VM och det faktum att han under året inte lyckades ta den efterlängtade OS-platsen och glömde helt enkelt bort EM-silvret. Det var slarvigt och vi får vara ännu mer noggranna nästa år.

Hej Fojy. Till att börja med ett allmänt svar kring dina resonemang om lagidrotter och individuella idrottare – även om lagidrotten i Södertälje på elitnivå har tagit en del stryk de senaste åren (förutom just basketen) är det lagidrott som är störst i Södertälje även på ungdomssidan, med undantag för några få kämpande klubbar som till exempel Södertälje simsällskap (som inte har någon idrottare med på Heta listan just nu, men som lär ha flera inom bara några år). Det är också anledningen till att vi har många lagidrottare på listan som tillhör klubbar i andra städer och länder. Heta listan ska heller inte vara en objektiv rankning av vem som är bäst, utan handla om vilka som helt enkelt känns hetast i stan. Och där har lagidrotten alltid ett övertag, förutom när det handlar om individuella idrottare med riktig lyskraft.

sportchef, LT

Rickard Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel