Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysigare med gardiner

Höja mysfaktorn, rama in fönstret eller skärma av solljus och ljud från utsidan - gardiner fyller många funktioner. Men om de är felhängda trycker de ihop fönstren och gör rummet mindre. Lär dig att göra rätt med hjälp av proffsens tips.

Vi behöver inga gardiner, vi har så vackra fönster, säger kanske någon.

– Men det slutar nästan alltid med att de sätter upp gardiner i alla fall. Textilier gör ju också mycket för akustiken, rummet känns ombonat och det ekar inte, säger René Pehmüller, inredare och delägare i Gardinmagasinet, som har specialiserat sig på att hjälpa folk att hitta rätt gardiner.

Han beskriver dem som pricken över i:et i inredningen.

– När man kommer in i ett rum dras blicken automatiskt mot fönstret där ljuset finns, och ett par välsydda gardiner förhöjer hela rummet.

Hellånga gardiner eller hissgardiner är det de flesta vill ha just nu. Men vilken lösning man ska välja beror på vilken typ av fönster man har och hur rummet är utformat.

– Till nyproduktioner med öppen planlösning och stora fönster passar det jättebra att sätta skenor i taket, så som det ofta ser ut på hotell, tipsar René Pehmüller.

På så sätt kan man lätt dra för när solen gassar eller när man vill ha lite insynsskydd.

– Stora fönster är snyggt, men det är jobbigt med solljuset som bleker möbler och mattor, och gör rummen väldigt varma. I dag finns det fina tyger som är gummerade på baksidan och mörklägger jättebra när man drar för. Det finns också tyger som stoppar värmestrålningen.

I ett äldre hus är fönstren ofta byggda för gardiner, med avfasade fönsterbrädor som bara sticker ut en liten bit och i stället djupa fönsternischer.

– Sätt gardinerna längre ut så att de vackra fönsternischerna syns ordentligt. Stången eller skenan kan man montera på det övre fönsterfodret om man har gamla, stora fönster, säger René Pehmüller.

Sätter man upp gardinerna med en skena är waveband praktiskt, det får tyget att falla snyggt och böljande i stället för de små rynkiga veck man får med veckband. Att sy gardiner själv är inte så lätt som man kan tro. Det gäller att mäta noggrant, och tänka på att gardintyget kan krympa i tvätten.

– När jag började på 1970-talet var det många som sydde gardinerna själva, då sålde vi mycket tyg över disk. I dag vill så gott som alla ha gardinerna uppsydda, säger René Pehmüller.

När det kommer till material, mönster och färg är svenskarna försiktiga och väljer säkra kort. Diskreta mönster i vitt ska det vara, möjligtvis grått eller blått, när det handlar om gardiner.

– Men nu kommer mustiga färger allt mer, jordfärger och brunt är på väg in, säger René Pehmüller.

Generellt tycker han att det blir bäst om man väljer likadana gardiner till alla fönster i ett rum.

– Har man öppen planlösning mellan kök och vardagsrum kan man välja likadant tyg men olika modeller, kanske hissgardin i köket och hela längder i vardagsrummet.

Materialen som gäller just nu är linne, siden, polyester och sammet.

– Det finns jättefin polyester som ser ut som linne, men det krymper inte och blir inte skrynkligt, tipsar René Pehmüller.

ANNA BRATT/TT

Tips: Gör så här – och undvik missarna

Uppsättningstips

Sticker fönsterbrädan ut? Sätt en skena i taket 20 centimeter ut från väggen så att gardinerna hänger fritt.

Är det trångt runt fönstret? Välj en hissgardin. Passar bra i köket om det står ett bord framför fönstret.

Har du bara vägg på ena sidan om fönstret? Sätt hela gardinen vid väggen, så kan du dra för hela fönstret från ena hållet.

Sätt ett tyngdband i botten på gardinen så hänger den snyggt mot golvet och fladdrar inte omkring.

Vanliga misstag

Du mäter fel. Gardinerna blir för korta eller för långa. Hellånga gardiner ska sluta en halv till en centimeter ovanför golvet.

Du sätter rullgardinen inne i fönsternischen. Sätt den ovanför fönstret så att du kan öppna det ordentligt.

Du sätter gardinstången för lågt. Det krymper rummet och trycker ihop fönstret. Har du två och en halv meter i takhöjd – sätt den mellan taket och det övre fönsterfodret.

Du sätter gardinerna för snävt. Låt stången eller skenan gå ut en bit på sidorna så att du kan dra isär gardinerna mer, visa mer av fönstret och skapa en illusion av att det är större än vad det är.

Gardinmodeller

+ Veckbandslängd. Klassisk modell. På baksidan av gardinen sitter ett veckband med fickor för fingerkrokar. En variant är waveband som ger ett mer böljande intryck och snyggt fall.

+ Kanallängd. Gardinen har en sydd kanal där gardinstången träs in. Ibland har kanallängden två kanaler, stången träs då i den undre. Den övre kallas rynkhuvud.

+ Öljettlängd. Har stora öljetter, hål med förstärkning av plast eller metall, fastsatta i ovankanten. Träs direkt på gardinstången och tyget böljar i vackra vågor. Sys gärna i tjockare tyg.

+ Hanklängd eller hängselgardin. Har hankar där stången träs in. Det ger ett luftigt intryck. Passar tunna tyger. Hankarna kan även vara knytband som knyts runt stången.

+ Gardinpaneler eller gardinvepor. Smala raka längder. Ska hänga helt slätt, utan att rynkas, över hela fönstret eller bara som sidogardin. Kombinera gärna mönstrade och enfärgade paneler.

+ Gardinkappa. En kort gardin som hängs i överkant på hela fönstret. Kan ha kanal, veckband eller öljetter.

+Solskydd. I dag finns fler sätt att skydda sig mot solen än persienner eller markiser. En hissgardin som sätts upp ovanför fönstret, en plisserad hissgardin som sätts frihängande mot glaset eller en randig variant där du själv väljer hur mycket ljus du vill släppa in, är några varianter.

+ Sun-out. Mörkläggande gardintyg som stänger ute 95 procent av ljuset.

TT