Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket Södertälje under Almedalsveckan

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Om elva veckor är det val. Om några dagar inleds valrörelsen i Visby med Almedalsveckan. Och Södertälje är välrepresenterat.

Annons

Arrangemanget ”Värdigt mottagande, värdigt boende och värdigt liv” är Södertälje kommuns satsning i Almedalen i år.

– Vi vill lyfta e-bofrågan, de flyktingar som kommit till Södertälje och bor hos anhöriga, som flyttat från anläggningar och som därmed förlorat stödet från staten, berättar kommunstrategen Roger Svanborg.

– Vi kommer att presentera ett förslag om hur man kan reglera trångboddheten, och hur man kan ge de här människorna hjälp och skydd. Många av dem vill flytta vidare till andra kommuner för att arbeta, men är inte längre staten och Migrationsverkets problem. Det vill vi lyfta och ändra.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner kommer att öppna seminariet, och sedan följer en paneldiskussion med riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli (S), Hanif Bali (M), Christina Höj Larsen (V) och Maria Ferm (MP) samt Martin Ådahl, chefekonom (C).

I år, valåret, lär Almedalsveckan bli hetare än någonsin. Och Södertälje är väl representerat, både på riks- och lokalnivå.

– Jag åker dit. Men är där så kort tid som möjligt. Jag är egentligen bara där över onsdagen, säger Mats Siljebrand (FP), den som kritiserat pengarullningen i Visby.

Hans gruppledarkollegor kommer att vara i Almedalen i olika hög grad. Några hela veckan, andra bara några dagar.

Boel Godner kommer att vara med på fem olika seminarier, förutom i kommunens eget lär hon vara i fokus vid polisförbundets seminarium om brottsbekämpning.

– Jag har fått en hel del förfrågningar, men vill bara vara med där jag verkligen kan tillföra något.

KD:s gruppledare, föräldralediga Veronica Westergård vill inte missa den för politiker så viktiga veckan, hon reser dit med sin bebis.

Av Södertäljes riksdagspolitiker kommer Mats Pertoft att vara flitig debattör. Han finns med på (minst) elva programpunkter, allt från miljökrav och skolfrågor via arbetslöshet till ölets samhällsansvar.

Enhörnas infrastrukturminister Catharina Elmsäter- Svärd är en flitig seminarie- och debattgäst, främst i sjöfarts- och flygfrågor. Hon ska också debattera med Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg.

Rutinerade riksdagskvinnan Kerstin Lundgren (C) från Brunnsäng och Ingela Nylund-Watz (S) från Östertälje är med i seminarier och debatter som handlar om biståndsfrågor och om läkemedelsbranschen.

Övriga Södertäljeprofiler som Anders Lago, numera HSB-vd, och Johan Öhnell, tidigare Telge Energi-vd, kommer att figurera i debatter, liksom Södertälje Hamns vd Erik Froste.

Jenny Madestam, statsvetare från Södertälje, är också på plats. Som debattör men också som moderator och i något fall jurymedlem.