Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Tryggheten måste öka

Annons

Nu börjar Pride. Den största manifestationen för alla människors rätt att vara den de vill och älska vem de vill.

Trots att vi är så många i tåget som öppet vågar visa vilka vi är och vad vi står för är det betydligt färre som vågar visa sin kärlek på tåget eller på bussen i vardagen.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting lanserar nu ett paket för att öka tryggheten för HBTQ-personer när de åker tunnelbana, tåg och buss i länet.

För trots det självklara budskapet är hat, hot och våld mot homo-, bi-, transsexuella och queera personer fortfarande ett allvarligt samhällsproblem och kollektivtrafiken är långt ifrån någon frizon.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting lanserar nu ett paket för att öka tryggheten för HBTQ-personer när de åker tunnelbana, tåg och buss i länet.

Mer personal i kollektivtrafiken

För att fler HBTQ-personer ska känna sig trygga i kollektivtrafiken krävs mer personal på stationer och i tåg. Det här gäller förstås särskilt på tider då få reser och risken för hatbrott är som störst. I dag sitter mycket av kollektivtrafikens personal fast bakom luckor vid spärrarna. Miljöpartiet vill ta bort spärrarna och se till att personalen i stället rör sig ute i kollektivtrafiken.

Vi vill också fördubbla antalet trygghetsvärdar. I dag finns det 16 stycken men det räcker inte på långa vägar. Det måste finnas tillräckligt med personal att vända sig till om något händer och de måste vara synliga på stationer och hållplatser.

Utbilda kollektivtrafikens personal i bemötande

Trygghetsvärdar får i dag två dagars utbildning innan de börjar jobba. Det är på tok för lite för ett så viktigt servicejobb och helt otillräckligt för att kunna ge ett tillräckligt bra bemötande inte minst när det gäller HBTQ-personer.

Miljöpartiet vill att trygghetsvärdar och övrig personal i kollektivtrafiken får en utbildning när det gäller bemötande. Ett exempel på en sådan utbildning är RFSL:s HBTQ-certifiering.

Det skapar förutsättningar för ett bättre bemötande och att HBTQ-personer ska slippa mötas av ifrågasättande, fördomar och så vidare av personalen.

Skapa ljusa och inkluderande kollektivtrafikmiljöer

När stationer och hållplatser renoveras och byggs om måste det till ett mycket tydligare trygghetstänk. Det gynnar alla.

Toaletter uppdelade för män och kvinnor kan till exempel innebära en mycket stor fara för transpersoner. Låt en toalett vara en toalett och är det en pissoar så kan man upplysa om det.

Men det handlar också om att öka tryggheten i kollektivtrafiken med ljussättning, färgsättning, tillgänglighet och översiktlighet. Det handlar om att utöka och prioritera renhållningsinsatser på och runt stationer så att de upplevs som attraktiva och värda att vårda.

Det handlar om att tunnlar och smala passager får särskilt fokus för att öka översiktlighet och tillgänglighet. Men också om att tillsammans med kommunen skapa trygga vägar till och från kollektivtrafiken.

HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter. De förslag vi lagt fram ökar därför inte bara tryggheten för HBTQ-personer utan för alla resenärer. När personalen är specialister på bemötande kommer fler att känna sig välkomnade och det skulle vara ett viktigt steg i arbetet med att tillgängliggöra kollektivtrafiken för fler.

Det här löser inte allt. Vi vet, men det är viktiga steg på vägen för att färre ska känna rädsla när de väntar på tåget och fler ska våga visa vilka de är och vem de älskar.

Malin Fijen Pacsay (MP)

Landstingsfullmäktigeledamot och toppkandidat till landstingsvalet 2018

Kristian Ek (MP)

Ledamot i Jämställdhets- och mångfaldskommittén

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel