Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP-toppen i Södertälje: Vi kommer att resa oss

Miljöpartiet är inne i sin värsta kris någonsin. LT har talat med två kända Södertälje-miljöpartister.

Mardrömsveckan för Miljöpartiet fortsatte på torsdagen med att språkröret Gustav Fridolin fick kritik för uttalandet ”Jag kände till det. Jag hade inte förstått hur kränkande vissa kvinnor tycker att det kan vara” om tilltänkte partistyrelseledamoten Yasri Khans vägran att kvinnor i hand.

Det har inte gått en dag utan en ny MP-skandal. Det har förstås inte gått obemärkt förbi för lokala miljöpartister.

– Det som tar energi är att försöka hänga med i svängarna, det är så mycket som hänt den senaste tiden, säger Hanna Klingborg, ordförande i Järna kommundelsnämnd, och tillförordnat kommunalråd.

Hur är det egentligen att vara miljöpartist i Södertälje just nu?

– Jag är otroligt fokuserad på det jobb jag gör i Södertälje. Det upptar det mesta av min kraft och mitt engagemang men det är såklart jobbigt det som händer på riksplanet även om det är en bit ifrån vår vardag. Men samtidigt berörs man av det förstås.

Hur ska Miljöpartiet ta sig ur den här krisen?

– Det är mycket att tag i när det gäller krishanteringen. Vi måste göra frågor om öppenhet och tolerans och om jämställdhet och mångfald tydligare. Som tur är det långt kvar till valet 2018.

– Vi kommer att resa oss efter det här, alla kommer att hjälpas åt och förhoppningsvis går vi stärkta ur det här. Nu ska vi träffas på kongressen nästa månad och prata igenom det här. Jag ser fram emot det.

Hanna Klingborg om...

... Kaplans avgång som bostadsminister på måndagen.

– Jag har inte haft någon anledning att inte ha förtroende för Kaplan fram till i måndags. Sedan har det varit svårt att göra bedömningen hur man ska tolka det som hänt men möjligtvis tyder det på ett inte tillräckligt bra omdöme. Jag tycker inte att det var bra och att det var rätt beslut att avgå.

... Romsons uttalande om terrordåden i New York som olyckor på tisdagen.

– Det var slarvigt uttryckt. Alla vet att Åsa Romson vet vad terrorattackerna i New York är för något. Jag tror att det kan röra sig om en stressreaktion eftersom partiet är i ett så pressat läge.

... den tilltänkte partistyrelseledamoten Yasri Khans vägran att ta TV 4:s reporter Ann Tiberg i hand på onsdagen.

– Jag har varit kritisk sedan jag fick reda på att han var en kandidat till partistyrelsen. Helt rätt att han avgick. Man ska inte skilja på könen hur man hälsar, det passar inte in i ett feministiskt samhälle eller i ett feministiskt parti.

... Fridolins uttalande på torsdagen.

– Jag kan förstå att en man inte känner igen sig i hur kvinnor kan bli kränkta. Men jag tycker att oavsett hur någon känner så ska en företrädare för Miljöpartiet inte hälsa på olika sätt på kvinnor och män.

Mats Pertoft, riksdagsledamot boende på Mörkö, känner också av stormen i partiet. 

– Att vara miljöpartist i Södertälje är inga problem, på riksnivå är det däremot lite skakigt med alla dessa skandaler. Man blir lite omskakad, säger Mats Pertoft.

Ja, hur påverkas du av stormen i partiet?

– Verkligheten rullar på, jag kan inte bara sätta mig i ett hörn. Jag har ju ett jobb att sköta. Men man tänker till lite grann hur man ska göra, hur partiet ska gå vidare.

Hur ska partiet gå vidare?

– Vi jobbar vidare med regeringens politik. Det är viktigt att lyfta fram, att det inte har handlat om miljöpartiets politik. Inget som har hänt har handlat om Miljöpartiets politik. Kaplan har brustit i att kolla vem han åt middag med och Yasri Khan kandiderade till partistyrelsen. Men det har inte handlat om politik.

– När man pratar med media ska man tänka på hur man uttrycker sig, och det säger jag utan att recensera något, men det är det som har gått snett några gånger.

– Men det är bra att man granskar oss, jag skyller inte på media i de här fallen. Vi har inte lyckats helt och hållet. Vi får kavla upp ärmarna och fortsätta jobba för en bättre värld.

Mats Pertoft om...

... Kaplans avgång som bostadsminister på måndagen.

– Den enda möjligheten för honom var att avgå. Jag har känt Mehmet i över tio år, han gjorde en felbedömning om vem han träffade men som minister måste man ha koll på sådana saker. Men jag hoppas att han jobbar vidare med bra saker inom partiet. Jag har förtroende för honom som person, absolut, och som en duktig nätverkare och politiker.

... Romsons uttalande om terrordåden i New York som olyckor på tisdagen.

– En himla dum jämförelse. Men alla som känner Åsa vet att det var en felsägning i stressen. Hon var ute väldigt snabbt och rättade till det också, det här kan vi stryka ett streck över men det spädde på allt.

... tilltänkte partistyrelseledamoten Yasri Khans vägran att TV 4:s reporter Ann Tiberg i hand på onsdagen.

– Jag känner Yasri och har känt honom några år. Jag tycker att det var fel att han föreslogs till partistyrelsen. Det är rätt att han tar en paus nu, jag är tacksam för det. Vi ska behandla alla lika men får acceptera att så är seden i Sverige.

... Fridolins uttalande på torsdagen.

– Jag har förståelse för att han tycker så. Det tycker jag inte alls är konstigt. Det är precis det som det handlar om, vi accepterar olika förhållningssätt och då gäller det att veta var gränsen går. Och det är inte alltid så lätt.