Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP satsar 1,8 miljarder på förnybart

Regeringen får trovärdighetsproblem i miljödebatten när retoriken skiljer sig från vad som levereras. I LT 15 september skriver energiminister Maud Olofsson (C): ”Vi måste fortsätta satsningen på förnybar energi” men presenterar en vecka senare en budget med stora nedskärningar. Sedan den moderatledda regeringen tillträdde 2006 har stödet till förnybart och energieffektivisering halverats. Det gör att Sverige i dag håller på att bli omsprunget och är sämst i klassen i EU vad gäller utbyggnadstakten av förnybart.

Det är nu alltför många tillfällen där regeringens retorik går stick i stäv med vad som faktiskt görs. Inför valet förra året lovade regeringen ytterligare satsningar på solenergi. I stället har regeringen nu helt slopat stödet till solvärme och solel.

I Olofssons artikel lyckas hon med konststycket att påstå att regeringen satsar på

förnybart fastän budgettabellerna tydligt visar att inget anslag är högre än förra året. Det vindkraftsstöd som kallas satsning är i själva verket ett anslag som regeringen

planerat att slopa men nu behåller efter omfattande kritik.

Miljöpartiet nöjer sig inte med den förhållandevis långsamma utbyggnadstakten av förnybart i Sverige. Mot regeringens nedskärningar ställer Miljöpartiet satsningar på 1,8 miljarder kronor i vårt budgetförslag.

För att uppnå ett helt förnybart energi-system krävs stöd till människor och företag så att de kan minska sin elkonsumtion samt stöd till utbyggnaden av vindkraft och solenergi.

Miljöpartiet föreslår utöver regeringen 300 miljoner kronor till solenergi, 330 miljoner till utbyggnaden av vindkraft, 80 miljoner till garantipris på egen el, 1 050 miljoner till energieffektivisering samt 40 miljoner till ett skatteavdrag för företag som använder energi smartare.

Vi vill ge människor möjlighet att vara delaktiga i omställningen och vår vision är att många fler installerar solceller på sitt tak och producerar sin egen el. Vi vill se bönder som kan öka sin lönsamhet genom att på gården ha en egen vindsnurra.

Mot regeringens visionslösa budget ställer vi en framtidssatsning på 100 procent förnybart.

Sverige har de bästa förutsättningarna att uppnå målet om helt förnybar energiproduktion. För att nå dit krävs en politik som tar tillvara de möjligheter som finns och där ord följs av handling.

riksdagsledamot, energipolitisk talesperson

Lise Nordin (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel