Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moussamord kopplas till helikopterrånet

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Mordet på Yaacoub Moussa tros ha koppling till helikopterrånet 2009. Efter rånet lade Södertäljenätverkets högste boss ut ett mordkontrakt på honom.
– Vi tror att båda var inblandade och att osämja uppstod om bytet, säger en ­insatt källa.

LT kan avslöja nya sensationella uppgifter kring dubbelmordets centrala aktörer som lyfter dramat till allt högre höjder.

På morgonen den 23 september 2009 rånades G4S cash services i Västberga under spektakulära former. Rånarna landade med helikopter på värdedepåns tak och forcerade det glasöverbyggda taket med en slägga. De fick med sig 39 miljoner kronor och flög iväg.

Rånet fick stor internationell uppmärksamhet i medierna.

Nu kan LT berätta att det finns misstankar inom polisen om att helikopterrånet finansierades med hjälp av Södertäljes kriminella elit.

– Jag är hundra procent säker på att NN (Södertäljenätverkets högste boss) var med på helikopterrånet och uppgifter finns om att även Yaacoub var det, säger en centralt placerad källa med insyn i dubbelmordsutredningen till LT.

LT har tidigare valt att kalla Södertäljenätverkets högste boss för ”Gudfadern” eftersom det är så han har kallats av nätverkets egna medlemmar i bandade telefonsamtal.

Enligt länskriminalens experter är Gudfadern den ende som står högre än den dubbelmordsåtalade Bernard Khouri. Gudfadern greps under dubbelmordsutredningen misstänkt för anstiftan till morden, men släpptes i brist på bevis. Därefter har han vistats mest utomlands.

Men under den långdragna mastodonträttegången har Yaacoub Moussas änka vittnat om att ett mordkontrakt lades ut på maken under 2009. Uppdragsgivaren, enligt änkan, var Gudfadern.

– Yaacoub gick runt i skyddsväst och monterade upp kameror, berättade änkan under rättegången i vintras.

Enligt änkan varnades Yaacoub av en vän, ”säkerhetsexperten”, som säljer skyddsutrustning. Vännen i sin tur skulle ha fått varningen via den tidigare gangsterbossen och vännen, Milan Sevo i Belgrad.

När polisen nu i våras beslagtog säkerhetsexpertens dator i hans butik söder om Stockholm påträffades mejlväxlingen med Milan Sevo i datorns brandvägg. Det änkan sagt visade sig stämma.

Den 3 oktober 2009 – elva dagar efter helikopterrånet – skriver Sevo till säkerhetsexperten och ber honom varna deras vän Yaacoub för Gudfaderns mordkontrakt (se mejlväxlingen på sidan intill):

” ... Jag begär ingenting tillbaka eller något annat, endast att han skall veta om det, vara försiktig och veta varifrån det kan komma ett problem!!”, avslutar Milan Sevo.

Men det som också intresserar länskriminalens utredare och som gjort att Yaacoub Moussa misstänks ha haft med rånet att göra är följande rader från Milan Sevo i ett mejl till säkerhetsexperten dagarna efter rånet:

”Hälsa Jacob och XX (namnet på ännu en misstänkt råndeltagare) så gott, det är ingenting man kan göra i nuläget ... Svenskarna var här och kunde inte presentera en enda konkret händelse eller bevisning där jag skulle ha med rånet att göra, sedan åkte de hem igen”.

Mejlet skickades efter att svensk polis åkt ner till Belgrad för att förhöra Milan Sevo, som i ett tidigt skede misstänktes vara inblandad på planeringsstadiet.

En av de misstänkta rånarna greps även med Gudfadern i Dominikanska republiken i januari 2010. Han dömdes till sju års fängelse, men Gudfadern åtalades inte.

– Vi tror att såväl Yaacoub som NN (Gudfadern) kan ha varit med och finansierat hela operationen och kan ha hjälpt till att tvätta bytet, de var inte med personligen utan som ”projektledare”. De var båda på en så hög nivå att de inte smutsade ner sina egna händer, säger källan till LT.

Men efter rånet hände något mellan Yaacoub och Gudfadern.

– Något får NN (Gudfadern) att bli så jävla rasande att han lägger ut ett kontrakt på Yaacoub Moussa. De var ju ändå barndomskompisar, säger en källa till LT.

Enligt samma källa kan bråket ha stått om bytet.

– Vi har underrättelseuppgifter om att Yaacoub blev girig på slutet, säger han.

Hur ska man då förstå motivet till dubbelmordet?

– Det är en sammanhängande förklaring, vi är säkra på att motivet var hämnd för skjutningen på Torekällgatan i Södertälje av Bernard Khouris släkting. Men det skulle aldrig ske utan att NN (Gudfadern) gav sitt godkännande.