Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motverkar utanförskap med hjälp av teatern

För att motverka utanförskap och att lära barn att respektera varandra sätter Teater Millicent upp en föreställning. – Den handlar om att vara och bli accepterad för den man är, säger Louise Turner, som skrivit manus.

Lo som ser rädd och osäker ut presenteras för sin nya klass. När läraren visar runt i klassrummet gömmer sig Lo bakom läraren. Mannen som tagit med Lo till skolan tar först en svängom med läraren och berättar att Lo har lite i bagaget, senare kommer det fram att Lo inte pratar.

Så börjar Teater Millicents föreställning ”Men säg något då!”, som bjuder in klasser i åldern 6–9 år till att själva bli en del av rekvisitan och ta emot Lo, som har en traumatiserad bakgrund, i klassen.

Tidigare i år beviljades Teater Millicent ett stipendium på 30 000 kronor av stiftelsen Skandia idéer för livet.

– Vi vill lära barnen att alla är olika, man duger som man är, ingen är värd mer än någon annan, säger Sophia Färlin-Månsson, som står för koreografin.

Det är hon som spelar Lo och genom dans, visar hon bland annat Los oro och rädslor.

Föreställningen berättas med musik, dans och teater och idén om en föreställning om Lo väcktes av skådespelaren, Södertäljebon och pedagogen Louise Turner.

– Idén kommer till en viss del från att jag och Johanna har jobbat mycket med barn i det här läget.

Johanna Dahl, som skrivit musiken till föreställningen, inleder med ett vackert stycke på cello. Sedan får man följa Lo och hur Lo sakta med säkert öppnar upp sig och hur klassen kämpar för att hon ska göra det.

I en del av föreställningen skriker ett av barnen glatt ”jag och Lo delade samma äpple, nu har vi nästan pratat”.

– Den här föreställningen är högaktuell i Södertälje just eftersom att det kommer så många barn hit från andra länder. Vi kan visa hur det kan vara att komma ny till en klass och framför allt hur det kan vara att ta emot en ny i klassen, säger Louise Turner.

Föreställningen vänder sig till skolklasser där barnen är i åldern 6–9 år och består också av en workshop efteråt.

– Målet med workshopen är att barnen ska reflektera, förstå att deras eget beteende spelar stor roll och lämna rummet med den insikten, fortsätter Louise Turner.

Eva Modin, som är regissör för föreställningen beskriver den som snäll och det var hennes idé att låta publiken vara en del av rekvisitan.

– Det blir så intimt, vi vill att ungarna ska våga öppna sig och ha en diskussion efteråt, säger Johanna Dahl.

Föreställningen hade premiär i Gnesta i måndags, eventuella bokningar görs genom kommunen.

– Vi vill få fram olika känslor och att alla är olika, men ändå lika någonstans, säger Sophia Färlin-Månsson.

Musik, skådespeleri och dans

Namn: Johanna Dahl.

Bor: Björnlunda.

Aktuell: Frilansar bland annat som musiker och komponist och arbetar som pedagog inom El Sistema Södertälje och Gnesta kulturskola.

Namn: Louise Turner.

Bor: Södertälje.

Aktuell: Skådespelerska, även pedagog på Salem och Gnestas kulturskolor.

Namn: Sophia Färlin-Månsson

Aktuell: Frilansar som dansare, danspedagog och koreograf inom modern och nutida dans.