Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötesplats Kupan i Södertälje har stängts på grund av bråk lagom till jul

Det kom som en chock för Mona Wirström Nilsson och Mona Sandberg när Röda Korsets regionråd beslutade att mötesplats Kupan skulle stängas, bara några dagar innan julafton.

Utanför mötesplats Kupans lokaler i Södertälje finns det en skylt där det står ”stängt”. Det är mörkt i lokalen och i skyltfönstret syns glada porslinstomtar, klarröda ljusstakar och andra juldekorationer.

– Vi brukar skriva god jul och lite sådant i skyltfönstren men i år har vi inte skrivit någonting. Allting har gått så fort, vi höll på att plocka fram julsaker i butiken och så kom detta, en julklapp som man inte hade väntat sig, säger Mona Sandberg, fd styrelseledamot för mötesplats Kupan.

Stängningen av Kupan beror bland annat på oenighet mellan de två verksamheter som Röda Korset har i Södertälje. Tanken från början var att Mötesplats Kupan och Röda Korsets andra verksamhet, Globala Rödakorskretsen, skulle bli en och samma verksamhet istället för två separata. Något som Mona Sandberg och Mona Wirström Nilsson inte har varit positiva till då de menar att de varken hade resurser eller möjlighet att hjälpa den Globala Rödakorskretsen med de aktiviteter och den hjälp de behövde. Mona Sandberg och Mona Wirström Nilsson menar även att Globala Rödakorskretsen har en skuld på 70 000 kr som då skulle komma att falla på Mötesplats Kupans bord.

De fick två val, godkänna regionrådets beslut att sammanföra de båda verksamheterna eller bli tvångsavsatta från sina positioner. De valde det andra alternativet.

– När man har blivit tvångsavsatt från en styrelse, alltså att man inte har gått ur frivilligt, då har man rätt att få veta varför man har blivit avsatt. Vi anser fortfarande att vi inte har fått klarhet i varför vi avsattes. Om det verkligen var för att vi inte ville samarbeta med Globala Rödakorskretsen eller om det var något annat, säger Mona Sandberg.

De blev lovade ett möte med regionrådets innan beslutet fattades i slutet av november, men det blev aldrig något möte och beslutet fastställdes. Innan den 19 december skulle Mona Sandberg och Mona Wirström Nilsson lämna sitt uttalande om de godkände beslutet eller inte. I beslutet stod det att verksamheten skulle upplösas i början av nästa år. Men fyra dagar innan julafton, den 20 december blev de tvungna att lämna över nycklarna.

Helena H Hallin, ordförande i Regionområdet Stockholm för Röda korset, säger att hon förstår att de känner sig besvikna över regionrådets beslut, men poängterar att beslutet har legat i luften länge.

– Vi har begränsade resurser, och vi vill inte avveckla någon verksamhet, snarare utveckla och fokusera mer på migrationsfrågor. Vi anser inte att vi stänger ner någon verksamhet utan att vi snarare sammanför dem till en, säger Helena H Hallin.

Mötesplats Kupans lokaler kommer vara stängd tillsvidare. Helena H Hallin säger att de planerar att öppna verksamheten igen någon gång nästa år om allt går som de har planerat.