Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötesarvoden upp 33 procent  på ett år

Nu är det klart – kommunalrådet Bob Wållberg (NP) får 7 500 kronor mer per månad i lön.Dessutom höjs mötesarvodena ännu en gång.

Ingen debatt och inga avvikande åsikter – det var ett helt enigt kommunfullmäktige som klubbade de höjda arvodena till Nykvarns politiker.

Mötesarvodet höjs den här gången marginellt, med 24 kronor till 1 186 kronor per möte. Men då ska man komma ihåg att mötesarvodet höjdes rejält för ett halvår sedan, den 1 augusti 2015.

Tidigare var ersättningen två procent av prisbasbeloppet. Från augusti 2015 är den i stället två procent av inkomstbasbeloppet – ett betydligt högre belopp.

Följden är att mötesarvodet i dag är 33 procent högre än för ett år sedan.

Thomas Lindstedt (NP), ordförande för arvodesberedningen, förklarar varför man bytte basbelopp att utgå från.

– Prisbasbeloppet kan gå bakåt. Något år minskade faktiskt arvodena. Det är inte skäligt att man med samma insats får mindre i lön, säger han.

Man kom också, enligt Thomas Lindstedt, fram till att arvodena behövde höjas – Nykvarn låg lågt jämfört med andra kommuner.

– Vill vi få folk att engagera sig måste det finnas en morot. Jag tror att de nya arvodena återspeglar arbetsinsatsen på ett bättre sätt. Det är ändå inga feta pengar man tjänar som politiker, säger han.

Beslutet i kommunfullmäktige innebär även, vilket LT har berättat tidigare, att kommunalrådets lön höjs – från 90 till 100 procent av riksdagsmannaarvodet.

För Bob Wållberg (NP) betyder det 7 500 kronor mer i lönekuvertet varje månad. I fjol fick han 54 900 kronor i månaden, nu får han 62 400 kronor – en höjning med 13,6 procent.

Höjningarna gäller retroaktivt från årsskiftet.