Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt Tim Mårtensson – stadshusets påläggskalv

Han är påläggskalven som ska växa sig in i politikens hjärta. Målaren som klättrat via Molto in i kommunpolitikens topp.Möt kommunalrådssekreterare Tim Mårtensson.

Han känner till sina företrädare, och han vet att de har gått vidare till viktiga politiska poster. Det handlar om Anders Lago, om Tommy Waidelich, Håkan Buller, Cinnika Beiming, Evin Cetin och Elof Hansjons.

– Men nej, jag kan inte svara på vad jag gör om fem år. Men den här posten har man nog högst i två mandatperioder. Jag har inga personliga politiska planer, men när man hittat ett kall, här i Södertälje eller i samhället i stort, kommer man att behövas, svarar han moget och lite kryptiskt.

– Men att bli kommunalråd? Nja, de flesta av mina kollegor skulle nog vara tveksamma då de vet vilken stor arbetsinsats det kräver.

Tim Mårtensson, mannen som var med om att grunda den populära kulturföreningen Molto, sitter nu med skjorta och kavaj med en röd S-ros på platsen bredvid kommunalrådet Boel Godner på våning 2 i stadshuset.

Där politiken sköts och administreras. Där beslut bereds, taktik utformas och framtiden formas.

– Det här är bland det roligaste jag har gjort. Som att hamna i en blandning av ”House of Cards” och ”Spin City”. Man förstår sammanhang och det är långa, roliga arbetsdagar, säger han och ler under den lockiga luggen.

– Den första månaden hade jag träningsvärk i huvudet. Det var mycket att ta in.

Men nu början han bli varm i kläderna. Han ser sig som en resurs för att stötta kommunalråden på majoritetssidan. Samt att han är en alltmer påläst politiker. Han är förtroendevald också, som ersättare i fullmäktige och i stadsbyggnadsnämnden.

Han ser nästan yngre ut än 25, men beter sig väldigt moget och klokt.

– Men det jag lärde mig under Moltoperioden var att ålder inte är någon faktor. Det är erfarenhet och kunskap som räknas och ger resultat, säger Tim som gång på gång ger genomtänkta politikersvar på LT:s ibland barnsliga frågor.

– Jag är väldigt stolt över tiden i Molto, det var väldigt lärorikt, för oss alla. Att arrangera stora konserter är svårt, tidskrävande och nyttigt. Det är bara att kolla vad de andra gör nu – alla har vuxit.

För även om han inte ser en utstakad väg för sig själv som yrkespolitiker är det andra som gör det. Hans företrädare har fått lära sig jobbet som politisk sekreterare och sedan gått vidare för nya uppgifter, inom partiet eller i offentlig förvaltningen.

– Vi har den traditionen här i Södertälje, ja. Och under den här tiden jag jobbat lär jag mig saker hela tiden. Det är hektiskt, men otroligt roligt och intressant.

Hans chef, och den han jobbar främst mot, Boel Godner säger:

– Det är klart att jag är nöjd. Jag har själv valt honom.

Fast det var faktiskt Tim som sökte jobbet först. Han hade ganska sent gått med i partiet, men var med inför valrörelsen 2014.

– Jag har liksom rört mig i sfären hela tiden, utan att vara partipolitiskt bunden. Tror inte att många är överraskade att jag var sosse.

Tim springer gärna, har varit ungdomstränare i IFK Södertälje, men helst klättrar han.

– Vi är ett gäng som träffas och klättrar i hallen i Västberga. Jag är ingen jätteexpert, men det är väldigt roligt.

På frågan om det varit lika intressant att vara kommunalrådssekreterare i opposition, som hans kollega Josefine Lindström, tar det återigen en stund innan Tim svarar:

– Det är något jag aldrig tänkt på. Men på ett sätt skulle det vara enklare. Man kan verkligen lägga fram sin idéer, men inte behöva ta ansvar för dem. Men jag trivs bar på majoritetssidan, även om det innebär en hel del av pragmatik.

– Jag landade i de värderingar jag burit med mig hela tiden som föreningsmänniska. Men jag har också drivit eget företag och om man ska placera in mig drar jag något mer åt höger än vänster inom socialdemokratin.

Han är ödmjuk i sin roll. Han ska stötta och bereda.

– Jag går i gång på praktiskt arbete, där man ser snabba resultat. Här inne händer det mycket, men resultaten tar lite längre tid.

Klättrande målare

Namn: Tim Mårtensson.

Ålder: 25 år.

Bor: I Rosenlund, vid sjukhuset.

Uppväxt: I Geneta. Har gått i Brolundaskolan, Blombackaskolan och Teknikgymnasiet.

Familj: Sambon Emelie. Mamma och tre bröder.

Yrke: Kommunalrådssekreterare. Utbildad målare, har arbetat som versamhetsutvecklare på ABF.

Fritid: Klättrar ofta, ute och inne, och är gammal långdistansare. Tidigare aktiv i Molto.