Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt SSK:s superkedja – trion som samåker både på och utanför isen

Fredric Weigel, Anton Holm och Henrik Nyberg åker tillsammans till träningarna. Supertrion bär dessutom SSK på sina axlar just nu.

De är SSK:s superkedja och har redan gjort 59 mål och 145 poäng tillsammans. Fredric Weigel, Anton Holm och Henrik Nyberg bär dessutom SSK på sina axlar just nu.

De spelade tillsammans för första gången i en träningsmatch borta mot Haninge i september. Sedan dess har de knappt lämnat varandras sida – succén har varit total.

– Weigel och Henke är väldigt lätta att spela med. Båda är bra skridskoåkare och bra på att släppa pucken vid rätt tillfälle, de kastar sällan iväg den bara, säger Holm.

Med några få undantag har Fredric Weigel, Anton Holm och Henrik Nyberg spelat tillsammans på isen, och siffrorna förklarar varför. På nästan 50 matcher har trion svarat för 59 mål och tillsammans har de producerat 145 poäng. Weigel, Holm och Nyberg har totalt under hela säsongen stått för 27 procent av SSK:s mål.

– Vi är väl de enda som inte fått hoppa runt och spela med andra spelare så mycket under säsongen, vi har fått förtroende att spela ihop. Vi har nog hittat en extra kemi tack vare det, säger Anton Holm.

Nu är SSK en bra bit på väg tillbaka till hockeyallsvenskan och det är till stor del tack vare trion, som dessutom tagit stort ansvar och burit SSK:s spel på sina axlar i de senaste matcherna när laget saknat nyckelspelare som Johan Skinnars och Henrik Thegel. I kvalserien har Weigel, Holm och Nyberg stått för en ännu större andel av SSK:s mål – hela 38 procent.

– Vi har fått spela mer när det blivit skador så vi har väl fått ett tyngre ansvar. Men det är inget negativt, det är bara roligt, säger Fredric Weigel.

– Fast jag tycker att det är roligare att lyfta fram de som gjort viktiga mål på sistone som inte kanske får så mycket uppmärksamhet annars. Som (Pontus) Engström och (Patrik) Kallmert som gjorde mål nyligen. Och Karl Olofsson som avgjorde med straffen senast, säger Anton Holm.

Noterbart är dessutom att trion inte spelar tillsammans i powerplay – då är Nyberg placerad i en annan formation.

– Ja, vi spelade ihop även där tidigare, men inte nu, då vi har Lorraine där i stället. Men Nyberg spelar med oss när det blir fem mot tre, säger Anton Holm.

– Jag vet inte varför men det är ju Waltin som styr. För oss är det bara att köra på, säger han.

Enligt tränare Mats Waltin har det att göra med skadorna på Johan Skinnars och Henrik Thegel att göra.

– Ja, det blev en liten rockad där ”Henke” (Nyberg) fick täcka upp för Skinnars för att vi skulle ha två slagkraftiga uppställningar i powerplay, säger Mats Waltin.

Annars är han glad över hur kejdan lyckats under säsongen.

– Det är det som händer ibland att tre olika spelartyper hittar en harmoni och där slagstyrkan bara växer fram under säsongen, säger Mats Waltin.

Tycker du att dom håller allsvensk klass?

– Det är väldigt svårt att säga. Men det skulle vara väldigt spännande att se dom i den miljön.

Fredric Weigel är en av få i SSK som har spelat samtliga 49 matcher hittills. Hela hösten, hela allettan, alla playoff-matcherna och alla matcher hittills i kvalserien. Anton Holm har missat sex matcher, Henrik Nyberg bara en. Och just nu har de tre matchats väldigt hårt.

Hur känns det egentligen i kroppen?

– Äh, det är inget man tänker på nu, det är bara fem matcher kvar. Visst känns det lite men det är bara att köra på nu. Vi får bra behandling mellan matcherna, säger Fredric Weigel.

Weigel har dessutom i skymundan slagit nytt rekord i SSK i antal assist på en säsong. 49 framspelningar är tre fler än klubbrekordet på 46, som Jan ”Lill-Janne” Eriksson noterades för säsongen 1981–82 med kvalspel inräknat. Lill-Janne gjorde dock detta i division 1 som då var den näst högsta serien, och på färre matcher – 46.

– Det hade jag ingen aning om, det var kul. Men det är väl Holms förtjänst. Han har ett jäkla skott och borde ligga bra till för målrekordet i så fall, säger Fredric Weigel.

Lill-Janne Eriksson har målrekord under samma säsong, och även säsongen efter, då han sköt hela 40 mål. Dit har Anton Holm en bit upp – han står på 34 mål, med fem matcher kvar.

– Oj, nej det vet jag inte om jag klarar. Det blir nog svårt. Men som sagt, det är kul att göra mål men det viktigaste är att vi vinner, säger Anton Holm.

Läs även: Skinnars tränade och såg pigg ut

Läs även: Tungt avbräck för Sundsvall - Månsson avstängd mot SSK

Läs även: Hockeyextra: Två lag som måste vinna i kväll

Här är SSK:s förstafemma

Anton Holm

Ålder: 25.

Position: Forward.

Kom från: BIK Karlskoga, inför säsongen. Moderklubb Nacka HK.

Statistik denna säsong:

43 matcher, 34 mål, 22 assist, 56 poäng.

Fredric Weigel

Ålder: 23.

Position: Center.

Kom från: Haninge, inför säsongen (även moderklubb).

Statistik denna säsong:

Henrik NybergÅlder: 21.

Position: Forward.

Kom från: Björklöven, inför säsongen. Moderklubb Stocksunds IF.

Statistik denna säsong:

48 matcher, 18 mål, 15 assist, 33 poäng.

Produktion av kedjan den här säsongen: 145 poäng varav 59 mål.

Rekordmannen

Jan ”Lill-Janne” Eriksson:

Född 1956, kom till SSK från Brynäs 1979 och stannade i Södertälje i fyra säsonger.

Säsongen 1981–82 svarade han för det som än i dag är rekordsäsongen i SSK genom alla tider – 40 mål och 46 assist på 46 matcher.

Rekord i assist och poäng på en säsong i SSK. Säsongen efter gjorde han 40 mål igen, nytt rekord då han klarade detta på endast 34 matcher.

Efter det flyttade Eriksson till Ambri-Piotta i Schweiz. Han återvände längre fram i karriären till Södertälje, men spelade då för IK Tälje.

49 matcher, 7 mål, 49 assist, 56 poäng.