Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt Södertäljebon som basar över det Svenska köttet

Elisabet Qvarford heter Svenskt kötts nya vd. Hon är nyinflyttad Södertäljebo, behärskar konsten att stycka en gris och lägger allra helst färdigmarinerad fläskkarre på grillen i sommar.

Svenskt kött är en varumärkesoberoende organisation som utvecklar, förvaltar och kontrollerar den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött. Märkningen tillkom för fem år sedan och 145 företag använder den i dag.

Elisabet Qvarford är ny vd för organisationen, därtill nyinflyttad Södertäljebo och håller som bäst på att inreda sitt nya hem och bekanta sig med omgivningarna.

– Jag kände mig lite stressad när jag blev tillfrågad om vd-skapet och vi samtidigt hade bestämt oss för att flytta. Min arbetsplats är ju i Stockholm. Men det är superbekvämt att pendla, jag är överraskad över hur mycket jag får gjort när jag reser, säger hon.

Så här långt stortrivs hon i Södertälje.

– Det är härligt att bo i en mindre stad. Folk hälsar mer, konstaterar hon.

Elisabet Qvarford är född och uppvuxen utanför Göteborg, har jobbat som säljare på Stena Line, är utbildad journalist och har jobbat på SVT och ekot, har varit Miljöpartiets pressekreterare i Riksdagen och jobbat med information och PR på Svenskt kött i fyra år innan hon i december blev tillförordnad vd.

Hur känns det att arbeta i en bransch som i dag är så starkt ifrågasatt?

– Det kan vara tufft men beror också på hur man ser det. Är det okej att flyga till Thailand någon gång per år men inte att äta kött, för att kött pekats ut som en klimatbov medan det fossildrivna flyget nästan inte nämns?

Samtidigt är det kanske inte lika tufft att jobba med ursprungsmärkning, det som Svenskt kött gör tror hon.

– Det finns en stor efterfrågan på svenskt kött och en framtidstro. Det vi står för är något som konsumenterna verkligen bryr sig om.

Elisabet Qvarford nämner det nya ordet ”svegan” som alltmer börjat användas. Det står för någon som äter svenskt kött framför importerat, av klimat-, djurskydds- och hälsoskäl.

Vad ska du göra närmast, vad vill du utveckla?

– Vi vill finnas där konsumenterna är så mycket handlar om nätet. Bland annat arbetar vi med vår hemsida med 900 000 unika besökare per år. Besökarna använder Google när de söker på kött och så kommer de till oss, berättar Elisabet Qvarford och fortsätter.

– Vi ska lyfta de mest populära sidorna ytterligare, bland annat sidan som tar upp förvaring och tillagning av kött. Man kan säga att vi i dag står för lite husmoderskunskap, berättar hon.

Ytterligare ett uppdrag handlar om att utbilda butikspersonal.

– När man tagit bort de flesta manuella köttdiskarna så har också köttkunskapen hos personalen i butikerna sjunkit. Vi hjälper till med utbildning i form av digitaliserade lektioner.

Elisabet Qvarford skrattar.

Vad tycker du om nya namn på köttdetaljer, grillskiva, ädelfilé och grillspjut?

– Vi på Svenskt kött förordar en anatomisk styckning men jag förstår branschen som vill ta fram nya produkter till grillsäsongen. Själv tycker jag att exempelvis pulled pork är en riktigt härlig rätt som dykt upp. Det är lätt att göra något gott av den och jag brukar laga till mycket och sedan frysa in.

Och vad tycker du om alla udda styckdetaljer som dykt upp, som griskind, njurtapp och sekreto?

– Det är bra. Det är delar som tidigare blev köttfärs. På det viset ökar vi värdet på slutprodukten och även konsumenternas kunskap.

Kan du stycka en gris?

– Jag har styckat gris. När jag växte upp köpte vi alltid en halv gris till jul. Pappa plockade fram styckschemat och filén stekte mamma samma kväll och så åt vi den. Det var tradition. Ja, jag kan nog stycka en gris i dag, även om det inte blir perfekt. Kunskapen sitter i händerna.

Hur ser köttkonsumtionen ut om 30 år tror du?

– Den har nog minskat något, men inte så mycket som många tror. Kött är gott och lättlagat. Däremot kanske inte köttet är huvudingrediens längre på tallriken.

Vad lägger du själv helst på grillen i sommar?

– Jag är ganska bekväm av mig då och väljer något färdigmarinerat, kanske karré.

Inte dansk fläskfilé?

– Det skulle aldrig ske, säger Elisabet Qvarford.

Gillar teater

Namn: Elisabet Qvarford.

Ålder: 47 år.

Familj: Gift och en bonusson.

Bor: I Södertälje.

Gör: Sedan 1 april vd för Svenskt kött, en varumärkesoberoende branschorganisation som utvecklar, förvaltar och kontrollerar den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött.

Intressen: Teater, film samt matlagning. Typen av mat varierar i perioder, säger Elisabet Qvarford. Just nu vill hon slå ett slag för sin köttfärssås, en sås som får puttra i fem timmar.