Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot okänt resmål på fyra hjul

Vi har fått in en bild av en buss från Scania-Vabis. En knapphändig information anger att det troligen rör sig om en buss av typ B71 och den tillverkades under 1950-talet.

Denna buss tillhörde Södertälje omnibus AB och var ljusblå. Tyvärr har vi inte tillgång till tekniska data men vad vi fått fram var det en slitstark produkt som ofta användes i chartersammanhang. I skyltlådan över vindrutan står ordet Abonnerad vilket indikerar att den vid tillfället när bilden togs inte var i vanlig daglig trafik. Men vem som abonnerat bussen, och vart turen gick, vet vi inte.

Bussen var registrerad som B 721 och den som är intresserad kan höra sig för hos bilregistret för Stockholms län.

Bakgrunden är neutral och ger inga vägledningar. Detta exemplar hade hållare för cyklar framför kylaren. Stötfångaren var elegant utformad och där kunde man läsa tillverkarnamnet Scania-Vabis mot en röd bakgrund, om vi minns rätt.

Takräcket anger att man kunde ta med sig rätt mycket bagage, lämpligt vid längre resor med övernattningar.

Karossen tillverkades av Hägglunds i Örnsköldsvik och bussarna var byggda för vänstertrafik med ingången på vänstersidan.

Flaggorna på framsidan över vindrutorna ger ett festligt intryck och anger att bussen skulle användas i något festligt sammanhang.