Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morgondopp som ger gruppen nytt hopp

Vita kläder, väntan och värme. Den heliga Jordanfloden flyttas för en dag till en trafikstörd vik av Mälaren. LT var med när mandéerna firade sin stora profet Johannes Döparens dag nyligen.

Kontrasterna är nästan komiska. En uråldrig religion utför ritualer från tiden långt före Kristi födelse, samtidigt som splitternya mobiltelefon låter och ett tunnelbanetåg skräller förbi bara några meter snett ovanför.

– Det är en viktig dag, den största dagen. Men en väldigt lång dag, säger Sheshlan, prästen och församlingsledaren Salwan Alkhamas äldste son, och himlar lite med ögonen.

Han går i nian men har redan ett begynnande lurvigt skägg. Han är utsedd att bli prästernas assistent och är därför den tidiga morgonens huvudfigur. Han har vita kläder och turban, inga smycken, ingen hårgelé, inga underkläder.

Han var med vid fyratiden på morgonen när prästerna inledde den viktiga dagen och han räknar med att vara kvar till klockan 21. Förra året inföll den stora dagen på en söndag och då kom över 1 500 personer som ville döpas. Den här vardagen räknar man med färre, även om antalet vitklädda ökar ju högre solen stiger.

Mandéerna, som både är en folkgrupp och en uråldrig religion, har blivit en del av Södertälje. Minst 1 500 av de 7 000 mandéerna i Sverige bor i Södertälje och man har nyligen köpt en fastighet vid Moraån i Järna för församlingen. Men Johannes Döparens dag firas på en udde i Albysjön.

– Alltså, jag behöver inte ha skägg. Men jag får inte raka mig, säger Sheshlam och skrattar.

Han pratar minst lika gärna om datorer och semesterresor som om religiösa ritualer. En sorglös, vanlig svensk skolkille som pratar perfekt svenska, men sämre arameiska.

Men plötsligt ropar de efter honom. Han ska bevittna att vissa religiösa ritualer utförs på rätt sätt.

Ritualerna är många och för en utomstående märkliga. Allt som ska användas måste renas och välsignas. Brödet som ska bakas måste ha ekologiska ingredienser, besticken får inte ha text. Och prästerna får inte göra, eller läsa, fel. Då straffas de med att behöva döpa sig 360 gånger (extra).

Dopceremonierna på Johannes Döparens dag är mer värda. Ett dop denna dag är värt 70 normala dop, och eftersom det står tre präster i vattnet i sina vita dräkter, turbaner och med sina speciella käppar, kan en del få göra tre dop på en gång och få ihop 210 dop.

– Ja, då behöver de inte döpa sig på många år, säger Sheshlan.

– Men de flesta gör det regelbundet, och när man har något att bekänna.

Sheshlans far Salwan, han som ledde församlingen från Södertälje till Sandviken för tio år sedan men som återvände till Stockholmsområdet igen, har en hektisk dag.

Han läser böner, rabblar välsignelser, håller koll på rökelse, på sesamfrön och myrtenkvistar. Han håller ordning på i vilken ordning alla ska döpas, han kastar undan stenar från botten, blinkar med ena ögat och ler under sin duk.

Dimman lättar, solen skiner igenom och bakom ett stort skägg, en stor turban och vita lakanskläder tittar ett par glada ögon fram.

Raad Aziz, mattestuderande pappa boende i Västergård, sitter och väntar på sin tur att bli döpt. Han ser när 85-åriga Kadmia döps som en av de absolut första. Han ler när han ser hur hon för in myrtelkvisten under huvudduken. Alla ritualer utförs tre gånger. Kadmia dricker vatten tre gånger, äter bröd tre gånger, ger löfte tre gånger och får till sist syndernas förlåtelse.

– Visst liknar det kristendomen. Men vi var före dem, säger han och hälsar på mandeiska på en gammal vän.

– En del tror att vi är talibaner. Och det stämmer ju inte direkt, säger han.

Lite längre bak i kvinnornas led står Khulood Hamad med en vacker cape (eller liknande) med mandéernas speciella symbol darfishan på. Hon vill gärna bli fotograferad, helst med sin väninna Adiber Shaker.

– Jag bor i Karlhov och jag trivs bra, säger hon och skrattar.

– Men det är klart att jag saknar Bagdad. Det är hemma, och där är det varmare i vattnet när man ska döpa sig.