Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morden på Västergatan: Mördarna hade nyckel

Misstankarna har stärkts mot en av de båda misstänkta för dubbelmordet på Västergatan i januari. Samtidigt står det nu klart att mördarna hade med sig nyckel till offrets bostad när de gick till attack.

Annons

Mordutredarna tror sig vara helt säkra på att den 21-årige mannen och en jämnårig kvinna mördades någon gång mellan den 15 och den 16 januari. Då ska mördarna ha anlänt till den 21-årige mannens lägenhet på Västergatan, satt nyckeln i låset och klivit över tröskeln.

Åtta dagar senare, natten mot den 24 januari, gick polisen in i den låsta bostaden och hittade det unga parets svårt sargade kroppar – utsatta för kraftigt våld med stickvapen.

Att mördarna hade tillgång till bostadens nyckel är något kammaråklagare Sara Sundström nu bekräftar.

– Det finns inga brytmärken på dörrar eller fönster, mördaren hade tillgång till nyckel. Och hur det kommer sig kan man ju bara spekulera kring.

Vad tror du?

– Det är naturligtvis något vi har tankar kring, men inget jag kan kommentera nu, säger hon.

De båda häktade mordmisstänkta männen, 28 och 31 år gamla, har liksom mordoffren afghanskt ursprung. Som LT berättat tidigare kom den 21-årige mannen till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för några år sedan, studerade och jobbade extra på ett äldreboende i Nykvarn.

Den jämnåriga kvinnan kom som asylsökande med sin make till Sverige i höstas och ansökte om uppehållstillstånd vid Migrationsverket den 17 november.

Den ene av de misstänkta mördarna är kvinnans make.

Enligt kammaråklagare Sara Sundström finns olika uppgifter om huruvida paret låg i skilsmässa eller inte.

Den andre misstänkta mannen har bott i Sverige en längre tid, men uppges vara medborgare i Italien, vilket tyder på att han anlänt EU via Italien och registrerats där enligt Dublinförordningen.

På fredagen var det tänkt att åklagaren skulle väcka åtal, men så kommer det inte att bli.

– Jag kommer att gå in med en begäran om åtalsförlängning i en månad.

I slutet av april är det troligt att vi vet mer om hur åtalsläget ser ut, säger Sara Sundström, som fortfarande har en hel del vittnen som ska höras i mordutredningen.

Samtidigt säger hon att utredningen gått framåt.

– Misstankarna har stärkts mot den ene av männen, men vem av dem det är vill jag i nuläget inte säga med tanke på att vi har en hel del förhör kvar att hålla.

Inte heller vill Sara Sundström säga hur kvinnan och 21-åringen träffats.

– Jag kan inte kommentera det, men de har ju uppenbarligen kommit i kontakt med varandra på ett eller annat sätt.

Uppgifter till Aftonbladet tidigare gör gällande att kvinnan ska ha blivit hotad några dagar innan hon hittades död. En bekant till henne ska ha sagt att en man ringt henne och hotat att skicka nakenbilder på henne till hennes släkt utomlands. Personen påstod att bilderna tagits med en dold kamera.

– Hon grät jättemycket och var skärrad och rädd, säger en person som kände kvinnan till Aftonbladet.

Inga grannar ska ha hört något oväsen från lägenheten när morden begicks.