Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morddömde Norrtäljefången kan släppas – efter åtta år i fängelse

Högsta domstolen friar Norrtäljefången Esa Teittinen från det mord han dömdes för 2010. Domstolen konstaterar att de domskäl som finns från tingsrätt och hovrätt inte håller och att målet i de resta delarna ska tas upp i hovrätten igen.

I januari meddelade riksåklagaren att han tillstyrker den resningsansökan som Teittinens advokat lämnade in i somras. Redan det var en stark indikation på att Esa Teittinen kunde vänta sig ett bifallande för resning.

– Vid en sammantagen bedömning kan jag inte komma till någon annan slutsats än att det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, sade riksåklagare Anders Perklev då.

Högsta Domstolen skriver i sin dom att det inte gjordes någon brottsplatsundersöking och att den rekonstruktion av fallet som lades fram i hovrätten var bristfällig.

Det var i december 2009 som Esas vän hittades död i ett badkar. Först misstänktes inget brott i samband med händelsen där den avlidne visade sig vara kraftigt alkoholpåverkad och dessutom led av allmänt dåligt hälsotillstånd. Vid ett elfte förhör med en kvinna, som först också misstänktes ha varit delaktig i dådet, pekade hon ut Esa som mördare.

Nu går ärendet tillbaka till riksåklagaren som med största sannolikhet kommer att lägga ned mordåtalet.