Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mor och dotter öppnar ny bokhandel i Järna

Att läsa är en basal demokratisk rättighet. Med den principen som grund har Tin Carleson och hennes dotter Janna Carleson öppnat Tudda Galumpan – en bokhandel i Järna.

Annons
Tin och Janna Carleson går mot strömmen och har öppnat en bokhandel i Järna. Här finns även en läshörna för den som vill dricka te och läsa en stund.

När andra bokhandlare tvingas lägga ner gör Tin och Janna Carleson tvärtom. Nu finns det en bok- och pappershandel i den gamla kyrkskolan i Järna.

Inne i butiken, som senast varit snickeri, är det väldigt högt i tak. Nymålat är det också och man kan fortfarande svagt känna doften av färg. En vacker bukett pryder disken. Den skvallrar om att det bara är några dagar sedan invigningen ägde rum.

– Vi har fått jättepositiv respons. Det har funnits en bokhandel i Järna för länge sedan, så alla är väldigt glada att det kommit en ny bokhandel, berättar Tin.

Namnet Tudda Galumpan kommer från titeln på en gammal barnbok, och förutom papper är det faktiskt enbart barn- och ungdomsböcker om säljs i butiken.

– Vi säljer bara böcker som vi kan tala för och som vi själva tycker är bra. Det spelar mindre roll att det är det senaste, förklarar Janna.

Tudda Galumpan kan självklart inte konkurrera med internetbokhandlarna eller Akademibokhandeln. Men det är inte tanken heller.

– Det är helheten vi kan erbjuda i stället, stämningen här, att vi kan rekommendera böcker på ett annat sätt, säger Tin.

Ni satsar på det personliga?– Ja, vi hoppas att det här ska bli lite av en mötespunkt. Vi har en läshörna i butiken där man kan ta en kopp te, prata lite och läsa lite. Sedan är bokhandeln ett ben i flera verksamheter. Vi kommer ha programverksamhet med författare, högläsning, sagoberättande och kurser.

Tin och Janna jobbar båda med bokrelaterade saker vid sidan av bokhandeln. Tin är litteraturpedagog och jobbar med skolbibliotek. Janna är bokbindare, förläggare och biblioteksassistent. Det var när mor och dotter skaffat en gemensam lokal som det föll sig ganska naturligt att komplettera de andra verksamheterna med en bok- och pappershandel.

Hur tänker ni marknadsföringsmässigt?– Vi tänker att programverksamhet är ett sätt att nå ut och få folk hit. Sedan ligger ju detta väldigt centralt i Järna, säger Tin.

Janna menar att det behövs en bokhandel i varje stad, men säger också att satsningen är ett risktagande eftersom Järna inte är så stort.

– Men vi hoppas att det ska gå i och med att vi har de andra benen att stå på också. Vi står inte och faller med enbart försäljningen av böcker, säger hon.

Tin bor i Trosa och Janna i Järna, så valet av plats för deras verksamheter passar dem båda.

– Det känns som att det händer mycket i Järna, så det är en bra plats att vara på, säger Tin.

Annons