Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mor Gabriel-klostret tillhör Turkiet

Turkiets högsta domstol har beslutat att Mor Gabriel-klostret tillhör den turkiska staten.

– Det är häpnandsväckande och ofattbart. Ett slag i ansiktet för alla assyr/syrianer som bor där. Det visar att det fortfarande är det gamla Turkiet, säger Yilmaz Kerimo, ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje.

De juridiska turerna kring Mor Gabriel-klostret i Turkiet har varit många. Efter flera års diskuterande och beslutsfattande har nu Högsta Domstolen i Turkiet beslutat att klostret var ockuperat av Mar Gabriel-stiftet och att klostret då tillhör den turkiska staten.

– Det är ett mycket märkligt beslut att ogiltligförklara. Jag ser det som ett politiskt beslut, säger Kerimo.

Han menar också att beslutet visar att Turkiet ännu inte är moget till att bli en fullvärdig medlem av EU.

– Det släcker hopper om Turkiet som en demokrati och som ett land man kan återvända till. I och med det här visas det att man inte är beredda ännu.

Yilmaz Kerimo tror inte att ägandetvisten slutar här. Han vill se om beslutet kan överklagas i EU-domstolen, och vad EU i så fall kan göra. Framförallt vill han visa Mar Gabriel-stiftet att de inte är ensamma.

– Man ska kämpa vidare, inte ge upp, säger Kerimo.