Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monica Z - tillbaka på Estrad

Helgens kulturella huvudperson bodde under några år på en udde i sjön Yngern. Och visst gjorde hon avtryck bland grannarna under några livliga år på 70-talet.

Det här handlar om en megakändis som använde en av sina initialer som artistnamn, långt före fotbollsspelaren med samma initial.

Monica Z.

Jazzsångerskan Monica Zetterlund, som var skådespelare, revyartist, tv-kändis och allmänt megakänd under 60-, 70-, och 80-talen.

Under några år på 70-talet bodde hon på Solbacken, en större villa med utsikt över Yngern.

– Jag minns att hon ringde till Estrad när det var radioinspelningar här, säger Peter Taberman, i dag ansvarig för Estrad.

– När kommunens växel var stängd kopplades samtalen in hit via brandkåren. Hon ville prata med sina kollegor som var på besök och försökte bjuda in dem till sig i Nykvarn.

I morgon gör Monica comeback på Estrad, eftersom filmen om henne kommer att premiärvisas där.

– Det känns fint att ha premiären här. Dels för att hon uppträtt många gånger på Estrad, dels för att filmen riktar sig perfekt till den målgrupp vi har på våra filmvisningar, säger Peter Taberman, som själv sett förhandsvisningen av filmen och menar att den är ”riktigt bra”.

– Jag minns speciellt sista gången hon uppträdde här, då hade hon rejäla problem med sin rygg och satt redan på scen när ridån gick upp.

Filmen Monica Z visas på Estrad fredag till tisdag.

I LT:s bildarkiv finns en hel del bilder på Monica Zetterlund. De flesta är från spelningar i stan, men några få från hennes mer privata liv. Bland annat ett foto som måste vara taget vid en simskoleavslutning på Hökmossbadet. Monica Zetterlund bodde med basisten Sture Åkerberg från 1972 till början på 80-talet.

På besök på udden söder om Nykvarn, där Farfars udde och Sandudden ligger i norr och väster och Solbacken i söder, möter vi Britt-Marie Ellis Nygren på granngården Björkviks gård.

– Visst minns folk Monica, men det är inte många som bor kvar från den tiden, säger Britt-Marie Ellis Nygren.

– Jag kom hit senare och har mest hört rykten.

Det pratas om att Monica Zetterlund åkte i diket nån gång, att hon dök upp på vägföreningsmöten och att hon hade besök av en hel del musiker på sin gård.

Nu bor en annan privatperson på Solbacken, som ligger en bra bit från centrala Nykvarn och som har ett stort staket runt tomten. För åtta år sedan flyttade Monicas dotter Eva-Lena, som länge arbetade som ridlärare vid Lina ridhus, ut.

- - -

Fakta:

Eva Monica Zetterlund, född Nilsson, 1937 i Hagfors, död 12 maj 2005 i Stockholm, var en svensk jazz- och schlagersångerska samt revyartist och skådespelare. Hon kallades ibland bara Monica Z.

Trots verksamhet inom film och teater är det som en av Sveriges främsta jazzsångerskor man oftast talar om Monica Zetterlund. Hon har turnerat, gett konserter och uppträtt på jazzklubbar och musikfestivaler.

Hennes insatser som sångare brukar jämföras med Billie Holiday, Sarah Vaughan, Peggy Lee och Ella Fitzgerald.

Hon samarbetade med amerikaner inom jazzen, exempelvis Louis Armstrong, Bill Evans, Stan Getz och Quincy Jones. Med svenska jazzmusiker samarbetade hon också, till exempel Bo Nilsson, Georg Riedel, Lars Färnlöf, Jan Johansson och Arne Domnérus.

Monica Zetterlund var gift tre gånger. Åren 1963–1972 bodde Zetterlund i en stor villa på Lidingö. Därifrån flyttade hon till gården Solbacken söder om Nykvarn och bodde där några år innan hon bosatte sig i Stockholm.

Hon omkom i en brand i sin lägenhet på Birger Jarlsgatan 2005.