Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molstaberg ansöker inte om förlängd jakt

Molstaberg kommer inte i nuläget att ansöka om förlängning av skyddsjakten på varg. – I vår värld är villkoren för skyddsjakten meningslösa, säger advokat Björn Aschan, ombud för Molstaberg.

På fredagen hade Länsstyrelsen fortfarande inte fått in en ansökan från Molstaberg om förlängd skyddsjakt på vargen, trots att den inte skjutits.

Skyddsjakten gör det tillåtet att bedriva vak- och smygjakt på en av vargarna, helst hanen inom den del av Molstabergs fastighet där attackerna skett. Molstaberg ställer sig kritisk till villkoren och tänker därför i nuläget inte skicka någon ansökan.

– Syftet med beslutet om skyddsjakt är att vargarna ska tas bort och villkoren för jakten ska underlätta jakten, inte försvåra den, säger Björn Aschan.

Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har kommit fram till dessa villkor för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus hos arten. Däremot är det inte säkert att en ny ansökan skulle få samma beslut eller villkor.

– Vi fattade det här beslutet i augusti, alla beslut tas beroende på nuläget, säger Anders Rosén, kommunikationschef på Länsstyrelsen.

Vargfrågan har engagerat många och lett till att fler människor befunnit sig i skogarna runt gården.

– Det har räddat livet på vargen, men även räddat livet på våra får, säger Björn Aschan.

– Men när alla som tycker om vargen går hem, då kommer den att komma tillbaka, fortsätter han.