Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mödosam väg till hälsosamma val

I Sverige har vi i grunden en mycket god hälsa, men det finns fortfarande mycket att göra för att förbättra hälsoläget i befolkningen.

Annons

I dag, den 7 april, är det Världshälsodagen. Årets fokus är diabetes – en sjukdom som ökar. Omkring 60 miljoner européer har sjukdomen. Under senare år har behandlingarna förbättrats och det är i dag lättare att leva med sjukdomen. Men det är naturligtvis ändå en mycket stor påfrestning för alla som drabbas.

Det finns därför alla skäl att arbeta förebyggande. Precis som för många andra sjukdomar finns det sätt att minska antalet som drabbas av diabetes.

Genom att hjälpa människor att göra hälsosamma val, kommer antalet personer som drabbas att minska.

Det kan tyckas att det är upp till var och en att ta ansvar för sin hälsa, men så enkelt är det inte.

Det är självklart så att samhället och vad som ses som acceptabelt påverkar på vilka val var och en gör.

Det är inte heller så att det finns ett hundraprocentigt samband, även den som levt enligt alla goda råd kan drabbas av sjukdom.

Det finns också ett krasst ekonomiskt skäl att underlätta hälsosamma val – sjukdomar kostar pengar, både direkt i form av vård och indirekt genom sjukfrånvaro.

I grunden är det enkla val som förebygger många sjukdomar: regelbunden fysisk aktivitet och en bra och balanserad kost. Om man kombinerar detta med minskad rökning och alkoholkonsumtion så har man kommit en lång väg för att människor ska leva längre och må bättre.

Ett sätt att underlätta mer hälsosamma val är regleringar som försvårar att välja osunt.

Det kan handla om åldersgränser, skatter eller regler kring reklam.

Man kan lätt få intrycket att Sverige har många regleringar för att understödja hälsosamma vanor, men det stämmer inte riktigt. Enligt en sammanställning av olika regleringar inom EU ligger Sverige ännu bra till när det gäller alkohol, även om Finland har en mer restriktiv politik.

Men när det gäller tobak så ligger Sverige faktiskt i botten – enbart fyra EU-länder har ännu slappare tobakspolitik än Sverige enligt Nanny State index.

Här finns det uppenbarligen utrymme för skärpningar från regering och riksdag. Inte heller när det gäller livsmedel ligger Sverige särskilt bra till.

Vi saknar egentligen helt särskilda insatser för att styra konsumtionen mot mer hälsosamma livs- medel.

Det är naturligtvis inte enkelt att konstruera ett bra system för att beskatta det som är onyttigt, men en väg vore att se över momsen. Att det är reducerad moms på äpplen är bra, men är det verkligen nödvändigt att skattemässigt gynna inköpen av chips, läsk och godis?

Sedan gäller det naturligtvis att informera om vad som är goda hälsovanor och motverka dem som verka se det som den största frihetsfrågan att föra en politik som gör andra sjuka.